Με τις ομιλίες Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλου ολοκληρώθηκε το συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ

«Ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει «σχέδιο Β» εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας το συμπόσιο του κινήματος για την 3η Σεπτέμβρη ενω υπερασπίστηκε τις επιλογές επί Παπανδρέου και Παπαδήμου . Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης σε όσους πιστεύουν στον “ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό”, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές

και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδίοικηση.
Τόνισε δε ότι όταν ο ίδιος μπήκε στην «πρώτη γραμμή» του κόμματος, μπορεί να πει ότι “εκεί που είχαμε φθάσει ως χώρα η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα”, διότι “οι οποίες άλλες επιλογές -που πρακτικά ούτε υπήρχαν, ούτε υπάρχουν- είχαν και έχουν ασύγκριτα και ασύμμετρα μεγαλύτερο κόστος”.

Παπανδρέου :Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού, “μια αρχή, που αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια”. Αν και παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό για το οποίο προσπάθησε η διακυβέρνησή του, είπε ότι πρώτα από όλα ήταν να σωθεί η Ελλάδα από την «δημοσιονομική ασφυξία», και είπε ότι «πετύχαμε σίγουρα τη χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα».
Σχολιάζοντας τη φράση του “λεφτά υπάρχουν”, επέμεινε πως ίσχυε μόνο εάν γίνονταν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δήλωσε πως σκοπίμως παραποιήθηκαν τα λόγια τΆφησε επίσης σαφείς αιχμές προς τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι “τότε η πολιτική συναίνεση για τους περισσότερους ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, ήταν αδιανόητη” και πως “άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας”. “Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο. Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο”, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι “ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ” , “γιατί όπως είπε «δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός”.

Σημίτης: Ο λαός πλήρωσε τις φαντασιώσεις μας

Από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης τόνισε μεταξύ άλλων “σιωπήσαμε μπροστά στο τσουνάμι” αναφερόμενος στην περίοδο του 2009 σημειώνοντας ότι “τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για τη συνέχιση των παροχών”. Έτσι άρχισε, όπως είπε, το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών και ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς.
“Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες”, είπε στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε “τις φαντασιώσεις μας”.
Σχετικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο “μοχλός της αλλαγής”, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες κάνοντας άνοιγμα σε άλλες ομάδες. “Υπάρχουν πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες που θέλουν να συνεργαστούν, χρειάζεται νέα αρχή τώρα στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης δεύτερης τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια”, είπε κατά την ομιλία του τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν “οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα