Απήχθησαν Μητροπολίτες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Θύματα απαγωγής έπεσαν το βράδυ της Δευτέρας ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, κ. Παύλος και ο συρορθόδοξος Μητροπολίτης, κ. Γρηγόριος Γιoχάνα Ιμπραήμ (Iωάννης Αβραάμ), γνωστός για τη δράση του κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απαγωγή έγινε στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από ομάδα ενόπλων, ενώ νεκροί φέρονται να είναι ο οδηγός και ο διάκονος του Μητροπολίτη Παύλου.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε για το θέμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών

Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη Παύλου, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης Τζωρτζ Σαμπρά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο κ. Αβραμόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα