Politico: Κανένα ίχνος των αγνοουμένων – Η Frontex θα συντάξει δικό της πόρισμα για το ναυάγιο της Πύλου

Αναφορά για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αναμένεται να συντάξει η Frontex, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία «λαμβάνει υπόψη μαρτυρίες επιζώντων ώστε να προχωρήσει στην καταγραφή πιθανών παραβιάσεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως επισημαίνεται.

Τονίζεται ότι η Frontex «δεν έχει τη δυνατότητα διερεύνησης περιστατικών, ωστόσο η εν λόγω

καταγραφή θα βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου». Στη συνέχεια, η αναφορά αυτή μπορεί να διαμοιραστεί ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο, σώμα το οποίο δύναται να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο.

Το Politico επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες επιζώντων που επιρρίπτουν ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό, την ώρα που η Αθήνα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί.

«Η αναφορά της Frontex μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με θέματα που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος.

«Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές το πότε θα παρουσιαστεί η εν λόγω αναφορά, καθώς μπορεί να πάρει από εβδομάδες, έως μήνες για να ολοκληρωθεί», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού την ερχόμενη εβδομάδα σε σχετική Σύνοδο.

«Κανένα μέσο της Frontex στο σημείο την ώρα της τραγωδίας»

Αμέσως μετά την είδηση για το ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν υπερφορτωμένο, η Frontex είχε σπεύσει με ανακοίνωσή της να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών της αναφέροντας πως το αεροσκάφος παρακολούθησης της υπηρεσίας, εντόπισε τη βάρκα την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 9.47 (12.47 ώρα Αθήνας) και ενημέρωσε αμέσως τις σχετικές ελληνικές και ιταλικές αρχές. “Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στο ελληνικό κέντρο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, την Τρίτη η υπηρεσία ανέφερε πως δεν έχει καταγράψει κανένα οπτικό υλικό από τις κρίσιμες ώρες της τραγωδίας καθώς όπως υποστηρίζει, το αεροσκάφος που έκανε τον εντοπισμό την Τρίτη, αποχώρησε όταν το επέβαλαν οι ανάγκες ανεφοδιασμού του. Όπως αναφέρει, η πρόταση προς τις ελληνικές Αρχές να σταλεί στο σημείο το drone της Frontex δεν έγινε δεκτή, καθώς από την Αθήνα ζήτησαν αυτό να καλύψει επιχείρηση διάσωσης στην Κρήτη.

Όταν τελικά εναέριο μέσο της Frontex έφτασε ξανά στο σημείο, το αλιευτικό είχε πλέον βυθιστεί. Η Frontex δήλωσε πως την ώρα της τραγωδίας, “κανένα εναέριο ή πλωτό μέσο της δεν ήταν παρόν στο σημείο”, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην ελληνική πλευρά.

Στην περιοχή της τραγωδίας επιχειρούν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού. Οι έρευνες, αναμένεται να ολοκληρωθούν ενδεχομένως μέχρι την Κυριακή, όπως τουλάχιστον μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα

Όπως αναφέρει το Politico, η Κομισιόν αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των ελληνικών Αρχών, παρά την πίεση από διεθνείς ΜΚΟ. Ωστόσο, μία ημέρα μετά την τραγωδία, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε στο POLITICO: “Δεν τους έστειλαν στην Ευρώπη, τους έστειλαν στον θάνατο”, “δείχνοντας” τους διακινητές.

Μετά την τραγωδία επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχο που αποφάσισε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η έκθεση της Frontex “είναι μια ευκαιρία για ανεξάρτητη αξιολόγηση των δεδομένων”. Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι σαφές το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πάντως εκ νέου για το μεταναστευτικό, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ είκοσι ευρωβουλευτές από τέσσερις ομάδες του ΕΚ (ανάμεσά τους και ο Στέλιος Κούλογλου) ζητούν επείγουσα αποστολή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να κάνει τη δική της έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα