H απάντηση των Πορτογάλων στη Γερμανία: Ρίξτε τα τείχη που χωρίζουν την Ευρώπη (βίντεο)

Με έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν να απαντήσουν οι Πορτογάλοι στα στερεότυπα που καλλιεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για τους κατοίκους του Νότου που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους μετά το 2008.

Το βίντεο επιμελήθηκε ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo De Sousa, σε συνεργασία με το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Rodrigo Moita De Deus. Αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην κοινωνική και οικονομική πορεία της Πορτογαλίας αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα και με στοιχεία και καταρρίπτει το μύθο των τεμπέληδων Πορτογάλων.

Τη

μετάφραση του κειμένου που υπάρχει στο συγκεκριμένο βίντεο έγινε από το http://www.pheme.gr

«Το 1974, η Πορτογαλία απελευθερώθηκε από μια 48χρονη δικτατορία, χάρη στο κίνημα που έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Επανάσταση των λουλουδιών».

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη δικτατορία, το ποσοστό αναλφαβητισμού από 33 %, εξισώθηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας από 55,5 % σε 3,1%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αύξησαν την υποχρεωτική εκπαίδευση κατά 50%.

Όλες οι παραγκουπόλεις στην Πορτογαλία εξαφανίστηκαν, και αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής από 67,1 σε 79,5 έτη.

Κατόρθωσαν όλα αυτά σε διάστημα λιγότερο μιας γενιάς και χωρίς την βοήθεια κάποιου σχεδίου Μάρσαλ!

Και είναι γεγονός ότι δεν τα έκαναν όλα καλά: Μερικές φορές οι Πορτογάλοι ξόδευαν χρήματα για περιττά αγαθά:

Έχουν πληθώρα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, το 41,3 % των οποίων προέρχονται από τη Γερμανία!

Εγκατέστησαν ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα παροχής ρεύματος σε αυτοκίνητα, φτιαγμένο εξολοκλήρου από γερμανικές εταιρείες! Και ακόμη περιμένουν την παράδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη.. Γερμανία.

Επίσης ξόδεψαν δισεκατομμύρια ευρώ σε προμήθεια υποβρυχίων τεχνολογίας αιχμής. Γερμανικά υποβρύχια!

Το 2004, για να φιλοξενήσουν το Εuro 2004 (πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου), επένδυσαν 675 εκατ. ευρώ σε κατασκευή σταδίων, που κατασκευάστηκαν κυρίως από γερμανικές εταιρίες!

Κάθε χρόνο, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, καταλήγουν σε κέρδος της Γερμανίας μεγαλύτερο των 3,3 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ των άλλων, τον περασμένο χρόνο μείωσαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και υπηρεσίες προς το λαό, καταργώντας δώρα Χριστουγέννων και εορτών, δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία και μειώνοντας τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ παράλληλα αύξησαν τις τιμές των δημοσίων υπηρεσιών και των ορίων συνταξιοδότησης, αύξησαν τους φόρους κατανάλωσης, νοικοκυριών, μεταφορών…

Στην ουσία αύξησαν τους φόρους στα πάντα!

Έτσι κατέρριψαν ταυτόχρονα δύο ρεκόρ: 1. Των περισσότερων περικοπών εξόδων, 2. Της μεγαλύτερης αύξησης φορολογίας στην ιστορία!

Αλλά φαίνεται να μην είναι αρκετό, αφού ορισμένοι ακόμη πιστεύουν ότι οι Πορτογάλοι δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά… Δεν πληρώνουν αρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα