3,6 δισ. ευρώ έβγαλαν οι ρώσοι λίγο πριν το κούρεμα στην Κύπρο

Περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι έβγαλαν από την Κύπρο 129 ρωσικές εταιρείες λίγο πριν το κούρεμα των καταθέσεων, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ρωσικά οικονομικά συμφέροντα φαίνεται ότι γνώριζαν για την επικείμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια. Αναλυτικότερα,

κάθε μια από τις 129 εταιρείες μετέφεραν από 5 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Από το σύνολο των εταιρειών εντοπίστηκαν μόλις 95. Από αυτές οι 34 σχετίζονται με τη Ρωσία, οι πέντε με την Ουκρανίαα και δύο ακόμα με το Καζακστάν. Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα την Κύπρο, καθώς επίσης και φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Καϋμάν, οι βρετανικές Παρθένοι νήσοι, και οι Ολλανδικές Αντίλλες.

Μάλιστα περισσότερες από τις μισές συναλλαγές πραγματοποιούντο σε δολάρια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reutes, η λίστα επαληθεύει το γεγονός ότι η Κύπρος είχε καταστεί ένας φορολογικός παράδεισος για πολλούς, κυρίως για τους Ρώσους. ΟΙ συσσωρευμένες τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονταν στα 72 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές παραπάνω από το ΑΕΠ της χώρας.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι ποιος έδωσε την πληροφορία στα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα και ποιος επέτρεψε να προχωρήσουν σε μαζική ανάληψη κεφαλαίων. Την ίδια ώρα που ο κυπριακός λαός πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο και για μέρες ολόκληρες έβλεπε τις τράπεζες κλειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα