11,7 εκατ. ευρώ εισέπραξαν οι σύμβουλοι για την επαναγορά των ομολόγων

Χρυσές δουλειές εξακολουθούν να κάνουν οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Τελευταίο παράδειγμα η αμοιβή των Deutsche Bank και Morgan Stanley, καθώς για τις «συμβουλές» τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων εισέπραξαν ούτε λίγο ούτε πολύ 11,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην απάντηση που έδωσε κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής

Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται ότι ανατέθηκαν καθήκοντα «Joint Dealer Managers στους Βασικούς Διαπραγματευτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου Deutsche Bank AG και Morgan Stanley.

Επιπροσθέτως, ανατέθηκαν καθήκοντα Lead Structuring Agent στη Deutsche Bank». Και συμπληρώνει ότι «η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών δεν υπερβαίνει τα 11.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων και θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της επαναγοράς θα καταβαλλόταν αποζημίωση ύψους έως 700.000 ευρώ για την κάλυψη νομικών και λοιπών εξόδων».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται και στην επιλογή του νομικού γραφείου «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP» για το οποίο σημειώνει ότι: «Το μηνιαίο κόστος, με την προϋπόθεση της έγκαιρης καταβολής των σχετικών ποσών, δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, για αμοιβές και τις 200.000 ευρώ, για τα βοηθητικά έξοδα».

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το τι είδους συμβουλές παρέχουν οι εν λόγω σύμβουλοι για να αμείβονται με τόσο υπέρογκες αμοιβές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση τα τελευταία χρόνια στους εν λόγω συμβούλους, οι οποίοι αμείβονται με αστρονομικά ποσά και αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα