Ζάεφ: Θέμα ημερών η επικοινωνία με Τσίπρα

14:58 5/6/2018 - Πηγή: BankWars

Tα επόμενα 24ωρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το περίφημο τηλεφώνημα, που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύναψη συμφωνίας για το ονοματολογικό. Αυτό διαμήνυσε ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, σε δημόσια τοποθέτησή του, “είναι θέμα ημερών και ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται οι συνθήκες για να συμβεί αυτό” είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα είναι επιτυχημένη!

Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις και μόλις

υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχει ο λαός, μέσω δημοψηφίσματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στην εκπομπή της ΕΡΤ, ότι στο τραπέζι απομένουν τρία ονόματα – «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία» – ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος βρίσκεται στο τέλος και ότι η κατάληξή της, όπως είπε, θα είναι αίσια και ευτυχής.

Νέα ονόματα ρίχνουν στο τραπέζι οι Αλβανοί σύμμαχοι του Ζάεφ

Την ίδια ώρα, το αλβανικό κόμμα DUI, κυβερνητικός εταίρος του Ζάεφ, ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις νέες ονομασίες, με στόχο να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο βουλευτής Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, εξετάζονται και τα ονόματα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο”, “Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας” και “Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”.

Το Κρούσεβο είναι πόλη της ΠΓΔΜ που συνδέεται με την εξέγερση του Ίλιντεν και στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τρία νέα ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα