Υπόθεση Ριχάρδου: Διάτρητο το κατηγορητήριο – ΕΛ.ΑΣ-Δικαστές προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο – Δεν υπάρχει λαθρεμπορία, μόνο φοροδιαφυγή

Σίριαλ η υπόθεση Ριχάρδου και “κυκλώματος χρυσού” με νομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις. Άλλη μία απόδειξη ότι η πολυνομία στην Ελλάδα αλλά και η …βιασύνη κάποιων να δώσουν στο λαό “θέαμα”, οδηγούν μεγάλες πραγματικά υποθέσεις σε τραγέλαφο και εκθέτουν στα μάτια της κοινής γνώμης τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία αλλά και τις αρχές που τις εποπτεύουν.

Ενώ η ανακρίτρια Σταυρούλα Μπελδέκα, μετά την απάντηση που πήρε από την ΑΑΔΕ ότι

δεν υπάρχει το αδίκημα της λαθερεμπορίας, απέστειλε έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στο οποίο γνωστοποιεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι κράτησης των 8 προφυλακισμένων και ζητάει τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για άρση των περιοριστικών όρων, η Εισαγγελία δεν έχει δώσει σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκισή τους.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική αρχή φέρεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης, επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Το έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρει μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ (υπουργείο Οικονομικών) αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Οι συνήγοροι των 8 προφυλακισθέντων, θα καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης. Στην περίπτωση αυτή το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι οι εισαγγελείς ήταν ενήμεροι για το προανακριτικό υλικό πριν αποφασιστούν συλλήψεις.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι «Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το “πράσινο φως” των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης. Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια».

Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος – «Δεν υπάρχει το αδίκημα της λαθρεμπορίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα