Υπερδιπλάσιες οι ζημιογόνες εισηγμένες από τις κερδοφόρες

Ο αριθμός των ζημιογόνων εισηγμένων στο Χ.Α. έναντι των κερδοφόρων είναι υπερδιπλάσιες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities.

Ειδικότερα, 147 εισηγμένες εμφάνισαν ζημίες, έναντι 73 που εμφάνισαν κέρδη. Από τις ζημιογόνες οι 81 εταιρείες είδαν τις ζημίες τους να διευρύνονται, 47 τις περιόρισαν και 19 εμφάνισαν ζημίες έναντι κερδών. Μεταξύ των κερδοφόρων, οι 36 κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, Σε ένα άκρως εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι επισφάλειες

αγγίζουν και την πιο προσεκτική διαχείριση, όσες εταιρίες εστίασαν στην μείωση οργανικών εξόδων και την διατήρηση των λειτουργικών ροών σε θετικό έδαφος δικαιούνται να ελπίζουν. Όσες εταιρίες το συνειδητοποίησαν νωρίς κατάφεραν και έσωσαν την χρήση αφού για τις περισσότερες εισηγμένες το μεγαλύτερο μέρος του αποτελέσματος της τελικής γραμμής έχει περαιωθεί.

Το τέταρτο τρίμηνο για τις εμπορικές εταιρίες του λιανικού εμπορίου μπορεί να έχει αυξημένο βάρος σε επίπεδο πωλήσεων ωστόσο κατά τις τελευταίες τέσσερις χρήσεις ήταν αρνητικό στην τελική γραμμή τόσο για το σύνολο των χρηματοοικονομικών όσο και για το σύνολο των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων.

Παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα στην τελική γραμμή του τριμήνου (-460 εκ. ευρώ) η εικόνα δεν είναι και τόσο αρνητική αφού έχει επηρεαστεί από ειδικές μεμονωμένες
περιπτώσεις. Σαφώς τα 2,7 δις ευρώ ζημιές που εμφανίζουν οι εισηγμένες εταιρίες είναι μια σοβαρή αρνητική διαφορά σε σχέση με πέρυσι οφείλεται έχει επηρεαστεί
από:

-Τις ζημιές που εμφανίζουν οι δύο Κυπριακές τράπεζες στο εννεάμηνο και οι οποίες επιβαρύνουν το σύνολο με 1,86 δις ευρώ. (3Q -422 εκ. ευρώ)

-Τις ζημιές της MIG και της Alapis λόγω απομείωσης συμμετοχών οι οποίες επιβαρύνουν κατά 1,64 δις ευρώ την τελική γραμμή (3Q -598 εκ. ευρώ) Αναζητώντας επομένως ένα πιο «καθαρό σύνολο» από τράπεζες και απομειώσεις το σύνολο των εισηγμένων εταιριών θα απέδιδε 557 εκ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο έναντι 260 εκ. ευρώ πέρυσι.

Ακόμα και η αφαίρεση των έκτακτων μεγεθών της OΕΗ 192 εκ. ευρώ και των διαφορών αποτίμησης αποθεμάτων και συναλλαγματικών ισοτιμιών από τα δύο διυλιστήρια (~77 εκ. ευρώ) θα διατηρούσε το «συν» στο τρίμηνο αφού θα έφερνε πλέον το προσαρμοσμένο τελικό αποτέλεσμα στα 293 εκ. ευρώ. (+13%)

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα σταθεροποιήσης που παρατηρείται τόσο σε εννεάμηνο όσο και σε γ’ τρίμηνο στον κύκλο εργασιών. Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις διατηρούνται σταθερές στα 57,6 δις ευρώ (+0,1%) ενώ στο τρίμηνο για να φανεί η διαφορά απαιτείται η χρήση και δεύτερου δεκαδικού ψηφίου (-0,08%). Για άλλο ένα τρίμηνο ο κύκλος εργασιών των δύο διυλιστηρίων έχει απορροφήσει την μείωση που παρατηρείται σε άλλους κλάδους καθώς χωρίς αυτόν η μείωση θα ήταν της τάξεως του 4,4% ή 1,8 δις ευρώ σε σχέση με το περυσινό εννέάμηνο. Επίσης σημαντική
είναι και η συνεισφορά του κλάδου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+9%) λόγω της αύξησης των τιμολογ

Keywords
Τυχαία Θέματα