ΒΙΚΤΩΡ ΡΕΣΤΗΣ: Μετά την FBB, οι αρχές ψάχνουν και τις αγοραπωλησίες πλοίων από φίλους…

09:02 6/8/2013 - Πηγή: BankWars

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται και αγοραπωλησίες πλοίων, στις οποίες εμπλέκονται φιλικά πρόσωπα του εφοπλιστή Β.Ρέστη.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο επικεντρώνεται στην προέλευση των κεφαλαίων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν αγορές τάνκερ από εταιρείες επιχειρηματία που δήλωνε φίλος του κ. Β. Ρέστη.

Με βάση τις μέχρι τώρα διαρροές, τα κεφάλαια που χρηματοδότησαν τις παραπάνω εξαγορές πιστώθηκαν στους λογαριασμούς, που διατηρούν οι off shore εταιρείες του εμπλεκόμενου επιχειρηματία σε εγχώριες τράπεζες

από τράπεζες του εξωτερικού.

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στο κέντρο ναυτιλιακών χορηγήσεων εγχώριας τράπεζας διαπιστώθηκε ότι τα κεφάλαια έφθαναν στην Ελλάδα μέσω τουρκικής τράπεζας, η οποία θα έπρεπε να έχει ελέγξει και την πηγή προέλευσής τους. Οι αρχές αναζητούν στοιχεία για ενδεχόμενη παραβίαση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παρότι στην παραπάνω υπόθεση δεν φαίνεται να εμπλέκεται η FBB και προς το παρόν δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία για εμπλοκή Βίκτορα Ρέστη, η έκβαση των ελέγχων θεωρείται από νομικούς κύκλους κλειδί για την υπόθεση Ρέστη.

Στηρίζουν, δε, την άποψή τους στην εκτίμηση ότι από το μέτωπο των προβληματικών δανείων της FBB δεν θα προκύψουν συνταρακτικά νέα στοιχεία, καθώς τα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη είναι όλα εξυπηρετούμενα.

“Μπορεί να προκύπτουν άλλα θέματα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι εταιρείες συμφερόντων Ρέστη χρηματοδοτούνταν από την FBB για να αγοράσουν από την ίδια τράπεζα ναυτιλιακά δάνεια στην ονομαστική τους αξία, και έτσι να αποκτήσουν τα ενεχυριασμένα πλοία, αλλά σίγουρα δεν προκύπτει υπεξαίρεση”, εκτιμούν οι ίδιοι.

Ταυτόχρονα αφήνεται να εννοηθεί ότι η πλευρά Ρέστη είναι διατεθειμένη να εξοφλήσει άμεσα όποιο δάνειο κριθεί ότι δόθηκε με τραπεζικά κριτήρια που δεν πληρούσαν τη συνηθισμένη πρακτική.

Σύμφωνα με κύκλους της υπεράσπισης Ρέστη, ο εφοπλιστής, όπως αποδεικνύεται από τους λογαριασμούς του, δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε στην εταιρεία AAM Holdings.

Η πλευρά Ρέστη αναγνωρίζει ότι το δάνειο δόθηκε χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο για αυτό τον τότε επικεφαλής της διεύθυνσης ναυτιλιακών χορηγήσεων.

Και αυτό γιατί όπως ισχυρίζονται κύκλοι της πλευράς Ρέστη η εγκριτική απόφαση χορήγησης του δανείου από το Συμβούλιο Δανειοδοτήσεων της FBBank προέβλεπε την πλήρη διασφάλιση της εκταμίευσης, με εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα μεγαλύτερης αξίας του δανείου πριν την εκταμίευσή του.

Η παράλειψη του καθ ύλην αρμόδιου Διευθυντή να εγγράψει αυτή την προσημείωση δε δημιουργεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευθύνη υπεξαίρεσης και ξεπλύματος για τον κ. Β. Ρέστη, ο οποίος ασκούσε τότε χρέη μη εκτελεστικού προέδρου στο Δ. Σ της τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι η οικογένεια Ρέστη πέραν των 90 εκατ. ευρώ αρχικής επένδυσης στην FBB έβαλε στη διετία 2010-11 κεφάλαια ύψους 68 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, αυξάνοντας την μετοχική της θέση, ενώ την περίοδο 2008-2012 διατηρούσε καταθέσεις στην τράπεζα από 100 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα της.

Ακόμη και στην περίοδο της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά οι καταθέσεις του ομίλου Ρέστη διατηρήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα των 80 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνουν.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα