Γούορεν Μπάφετ: Ποντάρει σε μετοχές, απορρίπτει τα ομόλογα και κερδίζει…

00:57 6/8/2013 - Πηγή: BankWars

Στην προτίμηση του Γουόρεν Μπάφετ να αγοράζει μετοχές ή και ολόκληρες εταιρείες και όχι ομόλογα αποδίδει το Bloomberg την ικανότητα της Berkshire Hathaway Inc. να αντιμετωπίζει την άνοδο στα επιτόκια δανεισμού καλύτερα από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Καθώς τα επιτόκια των ομολόγων αυξήθηκαν από τότε που ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάκι, διαμήνυσε ότι η κεντρική τράπεζα

θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές 85 δισ. δολαρίων, έχουν απομακρυνθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών, που κυρίως αποτελούνται από τίτλους σταθερής απόδοσης.

O Μπάφετ, πρόεδρος, μεγαλομέτοχος και εκτελεστικός διευθυντής της Berkshire, ανακοίνωσε στους επενδυτές το Φεβρουάριο του 2012, ότι τα ομόλογα ήταν ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Η λογιστική αξία της Berkshire ανέβηκε 2% στα περίπου 122.900 δολάρια ανά μετοχή τάξης Α’, στο διάστημα τριών μηνών που τελείωσε στις 30 Ιουνίου.

Οι αποδόσεις, υπογράμμισε ο Μπάφετ, δεν ήταν αρκετές για να αποζημιώσουν για τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Επανέλαβε αυτή την άποψη το Μάϊο, λέγοντας ότι η Berkshire δεν θα αγοράσει εταιρικό χρέος λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Η τακτική του απέδωσε για το β’ τρίμηνο, καθώς οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν. Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Berkshire, δείχνουν απλά το «πόσο καλά τοποθετημένος» είναι ο Μπάφετ στα επιτόκια και την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, ανέφερε ο Τομ Ρούσσο, στέλεχος της Gardner Russo&Gardner, που «επιβλέπει» πάνω από 5 δισ. δολάρια.

Η Berkshire, συνέχισε να αγοράζει μετοχές και στο γ’ τρίμηνο, ξοδεύοντας 4,64 δισ. δολάρια. Επίσης συνεχίζει να αγοράζει και ολόκληρες εταιρείες. Οι εξαγορές, μεταμόρφωσαν τη Berkshire σε μια εταιρεία αξίας 290 δις. δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και της προσέφεραν μεγάλα κέρδη.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2.384 δολάρια ανά μετοχή υπερνικώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η λογιστική αξία της Berkshire υποβοηθείται και από τη στρατηγική του Μπάφετ να επανεπενδύει τα κέρδη αντί να μοιράζει μέρισμα. Η μετοχή της εταιρείας του Buffet έχει ήδη σημειώσει άνοδο 32% φέτος, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 19% του S&P 500.

Keywords
Τυχαία Θέματα