Τσίπρας – Τραμπ θα τα πουν τηλεφωνικά – Επαφή μεγάλης σημασίας για Αιγαίο, Μνημόνιο

08:55 2/3/2017 - Πηγή: BankWars

Σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα

προκειμένου το τηλεφωνικό ραντεβού Τραμπ – Τσίπρα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, κάτι το οποίο για την Αθήνα θεωρείται προϋπόθεση ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για τη στάση των ΗΠΑ επί της νέας διοίκησης σε σειρά θεμάτων που, έως αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφής.

Παράλληλα, αναζητείται ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, που έχουν ήδη προκαλέσει παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Από τις 29 Ιανουαρίου και τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους συμμάχους, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η ατζέντα, προφανώς, δεν περιορίζεται στις γεωστρατηγικές εξελίξεις και τα ελληνοτουρκικά. Είναι απολύτως σαφές ότι οι επαφές κορυφής –ιδίως εκείνη του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ– αναμένεται να ξεδιαλύνουν και τη στάση που τελικά θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναφέρεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ουάσιγκτον ζήτησε διά της διπλωματικής οδού από την Αγκυρα να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική στάση στο Αιγαίο, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται αφενός σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικών, αλλά και στρατιωτικής κινητικότητας.

Η αντίδραση της Αγκυρας στην αμερικανική παραίνεση δεν είναι γνωστή, ωστόσο, η διπλωματική κινητοποίηση της Ουάσιγκτον, με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, υπογραμμίζει την ουσιαστική ανησυχία των Αμερικανών για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα