ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κόφτης και μετά το 2018!

Την παράταση λειτουργίας του κόφτη, του μηχανισμού αυτόματων δημοσιονομικών περικοπών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από τους στόχους και μετά το 2018 φέρεται να συζητάει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα για μετά το 2018 μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δηλώνει:

«Εχουμε

κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Αναφορικά με την επικριτική στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο ΔΝΤ – που ζητά ελάφρυνση του χρέους και μικρότερα πλεονάσματα – ο Τσακαλώτος υπενθυμίζει, ότι το ΔΝΤ ζητά και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, δίχως να δείχνει στην πράξη διατεθειμένο να υποστηρίξει ένθερμα ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός δηλώνει ότι …δεν γνωρίζει και ο ίδιος τι ακριβώς ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ, επισημαίνοντας, ότι για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα τα ουσιαστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), αλλά και στις συνθήκες εξόδου της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Ο Τσακαλώτος απορρίπτει το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να αναζητά τη δημιουργία συνθηκών που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα