ΤΡΟΙΚΑ: “Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις” – Φεύγει για να …ξανάρθει


“Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας”, τονίζει η τρόικα σε κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται για να ολοκληρωθούν τεχνικά ζητήματα και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη Ιουνίου.

ΤΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΝΕΦΕΡΕ:

Η τρόικα…απηύδησε και φεύγει – Επιστρέφει σε μία εβδομάδα – Όλα ανοιχτά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, θα υπάρξει ένα διάλλειμα περίπου μιας εβδομάδας στις συζητήσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αναχωρούν για το εξωτερικό και να επανέρχονται στις αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, ωστόσο δεν έγινε συζήτηση για την ΕΡΤ. Βρισκόμαστε, είπε, σε διαρκή συζήτηση και προχωρούμε κανονικά

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Έκτακτη συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα στις στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των εξελίξεων για την ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και πάλι το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Ωστόσο, η τρόικα εντόπισε ”μαύρη τρύπα” σε ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1 δισ. για φέτος και 2,5 δισ. στη διετία, γεγονός που προκαλεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Κυριακή η τρόικα εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και επικριτική για το γεγονός ότι ο νέος φόρος ακινήτων είναι ακόμη υπό συζήτηση και η διακομματική επιτροπή που ασχολείται εδώ και περίπου οκτώ μήνες με το θέμα, δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα με τη μορφή ενός νομοσχεδίου που να διασφαλίζει τις αναμενόμενες εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο.

Ανοικτό σύμφωνα με το ΑΜΠΕ είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών να οριστικοποιείται μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τι είπαν με Γ.Στουρνάρα

Η τρόικα το πρωί επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί για την χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ανησυχούν για το τι θα γίνει με την ΕΡΤ, και πως θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση του φορέα και ειδικά με το προσωπικό του καθώς η αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα είναι η μοναδική λύση για να μην ληφθούν νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών έπεσε και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Ακόμη, συζητήθηκε και το αίτημα μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

“Μαύρη τρύπα” στον ΕΟΠΥΥ

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» των συζητήσεων, το οποίο τέθηκε και στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είναι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, έχει συσταθεί εδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα