ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανησυχία για τα κριτήρια των stress test – Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι της BlackRock

[UPD] Ανησυχητικές είναι οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την μεθοδολογία των stress test των τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κι αυτό γιατί θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά και τα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί, τουλάχιστον μια φορά, προκειμένου να είναι ενήμερα.

Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα stress tests οι αναλυτές της Blackrock δεν είχαν συμπεριελάβει στις αναγωγές τους τα ρυθμισμένα δάνεια. Ωστόσο,

εκτιμάται πως θα βρεθούν αυτή την φορά στο μικροσκόπιό τους και θα αποτελέσουν βασική παράμετρο των τεστ. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα εκτιναχθοούν που σημαίνει πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών του εξωτερικού, ξενοδοχείων, ασφαλιστικών θυγατρικών, συμμετοχών σε επιχειρήσεις, ακινήτων κ.α. ή σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τραπεζίτες βέβαια δεν κάθονται με σταρωμένα τα χέρια καθώς ήδη κάνουν κινήσεις …νοικοκυρέματος αλλά και επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές – ακόμη και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν – προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν τελικά ηπιότερες παραμέτρους στα stress test.

Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι της BlackRock – “Ξεσκονίζει” τα “κόκκινα” δάνεια

Eλέγχους στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε η Black Rock με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος και στόχο να εντοπίσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από τα «κόκκινα δάνεια» στα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στις κεφαλαιακές επάρκειες των τραπεζών.

Οι ρυθμίσεις των οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου. Μετά τους έλεγχους της Blackrock και σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και στο μελλοντικό πλάνο διαχείρισης των ρυθμισμένων δανείων.

Η Blackrock, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα παλαιότερα δάνεια θα εξετάσει και δάνεια σε θυγατρικές οff shore εταιρειών, μετοχοδάνεια προς βασικούς μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και άλλες επιμέρους περιπτώσεις.

Η έναρξη του ελέγχου επισπεύδει τη διαδικασία των stress tests, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Αυγούστου.

Τα δάνεια που θα ρυθμιστούν θα είναι κυρίως τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά καθώς τα καταναλωτικά βρίσκονται εκτός του ραντάρ των τραπεζών αφού θεωρείται πλέον ότι το 50% δεν μπορεί να εξυπηρετηθει.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλα τα δάνεια θα πρέπει να εμφανίζονται στα συστήματα των τραπεζών ότι εξυπηρετούνται ακόμη και με μικρές δόσεις αρκεί να καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα