Τράπεζες: Πήραν “ανάσα” με τη συμφωνία – Βλέπουν καλύτερες μέρες…

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την ευρωζώνη για την 4μηνη παράταση του προγράμματος είχε ένα μεγάλο θετικό. Δίνει στις τράπεζες “ανάσα” και ελπίδα για συνθήκες που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μπορεί οι εκροές καταθέσεων να ήταν τεράστιες από την προεκλογική περίοδο κι έπειτα, με αποκορύφωμα τις ημέρες της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – δανειστών, όμως τώρα οι διοικήσεις των τραπεζών

μπορούν να ελπίζουν σε επιστροφή αυτών των χρημάτων.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας δεν είναι αμελητέα. Όσο η κυβέρνηση βρίσκει βηματισμό και λύσεις σε συνεργασία με τους …θεσμούς, οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να ανασάνουν και έπειτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας και των κοικοκυριών.

Σημαντική για την πολυπόθητη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και την εξομάλυνση της ρευστότητας είναι βέβαια και η απόφαση που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την απευθείας πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Τέλος, οι δανειολήπτες που περίμεναν αλλαγές στις ρυθμίσεις δανείων με αιχμή τη σεισάχθεια και δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους, λογικά θα κάνουν και αυτοί στροφή στον …ρεαλισμό.

Πλειστηριασμοί: Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών…

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων; Από 1η Ιανουαρίου θεωρητικά έχουν απελευθερωθεί οι πλειστηριασμοί.
Στη λίστα Βαρουφάκη, αναφέρεται ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμικών οργάνων για να αποφευχθεί, κατά την προσεχή περίοδο, η έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να τιμωρηθούν οι παραβάτες, με σκοπό:
(α) τη στήριξη της κοινωνίας για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης,
(β) την αποτροπή της περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων (που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών),
(γ) την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης του προβλήματος των αστέγων και
(δ) την προώθηση μίας ισχυρής κουλτούρας πληρωμής.
Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας ενεργοποιούνται για πάνω από ένα όριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα