ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η λογική του…Καραγκιόζη! – Τίνος είναι τα λεφτά του ΤΧΣ;

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα θα μπορέσει να απαλλαγεί από την παρουσία του ΔΝΤ στα…πόδια της, αν και εφόσον καταφέρει να πείσει πως μπορεί να εξασφαλίσει περί τα 65 δις συνολικά στα επόμενα 6 χρόνια, ώστε να μη χρειάζεται τις “ενέσεις” των δανειστών ή ένα άλλο μνημόνιο.

Με

αφορμή αυτά τα ρεπορτάζ, έχει αρχίσει ένας υπόγειος καβγάς για το αν δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει, διακαιούται ή δεν δικαιούται, να χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση αυτά τα 11,4 δις του ΤΧΣ προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της: Την απαλλαγή από το ΔNT.

Διαβάστε τι γράφει ο Bankieris στη στήλη MONEY TALKS:

Εννοείται, ότι το σενάριο αυτό θα “παίξει”, αν και εφ΄’οσον τα stress tests για τις τράπεζες, αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες μικρές, οι οποίες και θα καλυφθούν από τους παλιούς και κυρίως νέους ιδιώτες μετόχους.

Εν όψει λοιπόν αυτής της πιθανότητας, δημιουργούνται στην “πιάτσα” δύο στρατόπεδα.

– Το ένα, το κυβερνητικό – πολιτικό, λέει ότι τα 11,4 δις του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον “εθνικό στόχο”.

– Το άλλο, το τραπεζικό, λέει “κάτω τα χέρια από τα 11,4 δις, είναι μαξιλάρι για τις τράπεζες και έτσι πρέπει να παραμείνει”, υποννοώντας ότι …υπάρχουν και άλλες ανάγκες των τραπεζών, που πιθανόν να προκύψουν στη συνέχεια και κάποιος, όχι ιδιώτης αυτή τη φορά, θα πρέπει να τις καλύψει.

Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι η απόφαση για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ, θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών. Άρα, μαλώνουμε για χρήματα που ναι μεν δανειστήκαμε και πληρώνουμε τόκο, αλλά δεν μας ανήκουν ουσιαστικά. Για να σου ανήκει κάτι, βασική προυπόθεση είναι να το κάνεις ότι θέλεις!

Δεν είναι όμως κατανοητή ούτε καν ανεκτή από την κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση, η …πρεμούρα των τραπεζών να θέλουν ντε και καλά να εξασφαλίσουν το…μαξιλαράκι τους. Η λογική του Καραγκιόζη “και τα δικά μου δικά μου – και τα δικά σου δικά μου”, δεν μπορεί να εφαρμόζεται εσαεί.

- Πρώτον, γιατί το συμφέρον της χώρας, άρα και του τραπεζικού συστήματος, είναι υπεράνω των τραπεζών και των όποιων επιθυμιών τους

- Δεύτερον, γιατί μέχρις στιγμής, οι τράπεζες έχουν πάρει αρκετά δις (πολλά από αυτά τα δικαιούνται και έπρεπε να τα πάρουν) αλλά η κοινωνία δεν έχει δει ΚΑΝΕΝΑ ΦΩΣ από την επιβίωσή τους. Λες και ζουν…για την πάρτη τους!

- Τρίτον, γιατί τα χρήματα του ΤΧΣ συμπεριλαμβάνοντγαι στο δημόσιο χρέος, ΑΡΑ, ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Και δεν είναι λογικό καν, άλλος να πληρώνει και άλλος …να γεύεται.

O Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα