ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΤΡΟΙΚΑ: Τι παίζεται στις μικρές και τις κυπριακές

Ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τις συζητήσεις με την τρόικα χωρίς να βλέπει το φως της δημοσιότητας, είναι το θέμα της ανακεφαλαιοιποίησης των τραπεζών. Δεν προβάλλεται, για να μην περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και πάλι για τους τραπεζίτες, οι οποίοι σημειωτέον, δεν έχουν και ιδιαίτερη…δημοφιλία αυτό τον καιρό. Ούτε στην κοινή

γνώμη, αλλά ούτε και στους κύκλους της τρόικας…

Το παιχνίδι στις συστημικές τράπεζες μάλλον έχει λήξει, με τις προθεσμίες για την έναρξη των διαδικασιών αύξησης κεφαλαίου να τρέχουν. Αδιευκρίνιστο το θέμα με την ΕΘΝΙΚΗ, όλα έτοιμα στην Alpha που θα ανοίξει το χορό, επίσης σε καλό δρόμο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

- Στις μικρές τράπεζες, ο αγώνας… συνεχίζεται.Με βάση το μνημόνιο όσες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, θα σπάσουν σε good και bad bank. Γίνεται από κάποιες πλευρές κουβέντα να συμφωνήσει η τρόικα και το ΤΧΣ ότι αν οι ιδιώτες μέτοχοι των μικρών τραπεζών καλύψουν το 67% των κεφαλαιακών απαιτήσεων να έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν ιδιωτικές. Την διαφορά μεταξύ 67% και 100% να καλύπτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι πιθανότητες να περάσει αυτή η ρύθμιση είναι απειροελάχιστες. Συμπέρασμα: Οι μικρές τράπεζες, πλην ίσως της ΑΤΤΙΚΗΣ, κάπου εδώ … τελειώνουν.

- Στις κυπριακές τράπεζες, η “πολιτική παρέμβαση” Αναστασιάδη να ανακεφαλαιοποιηθούν στην Ελλάδα με χρήματα από το ΤΧΣ δεν περπάτησε. Το δρόμο έχει προσπαθήσει να προλειάνει η Laiki Bank η οποία είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα στις ελληνικές αρχές λόγω της δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και της ύπαρξης παλαιότερου πρωτοκόλλου συνεργασίας και ίσης μεταχείρισης των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών. Το θέμα επαναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times. Δεν περπατά επίσης, γιατί ούτε αυτές το θέλουν, η απορρόφηση του ελληνικού κομματιού των κυπριακών τραπεζών από τις ελληνικές συστημικές. Το μόνο που γίνεται είναι η Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει ρευστότητα μέσω του ELA περίπου 3-5 δισ ευρώ στις κυπριακές τράπεζες για το ελληνικό τους κομμάτι.

Ανάλογα λοιπόν με τις εξελίξεις στις μητρικές τράοπεζες στην Κύπρο (π.χ. ερώτημα είναι η συμμετοχή ή όχι των Ρώσων), θα πορευτουν η εδώ Τράπεζα Κύπρου και η Λαική. Δεν αποικλείεται το σενάριο της συγχώνευσης των δύο, αν στην Κύπρο δρομολογηθούν διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα