ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: Μικροί κίνδυνοι για Ευρώπη και Βρετανία από ενδεχόμενο Grexit

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας μίλησε για τις πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οδηγηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ η Ελλάδα. Ο Μάρκ Κάρνεϊ απάντησε πως η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης θα έχει μια κάποια επίπτωση στη βρετανική οικονομία, αλλά αυτή δεν θα έχει καμία σχέση με το 2012.

Η σιγουριά στηρίζεται σε τρεις λόγους που πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχαν για να αλλάξουν το κλίμα. Ο πρώτος λόγος έχει

να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο που ανέπτυξε η Ευρωζώνη αμέσως μετά τους πρώτους φόβους για Grexit. Ένα από αυτά είναι η υπόσχεση από πλευράς της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα μιας χώρας που έχει χτυπηθεί από προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης που είναι μικρότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια (οπότε οι χώρες δεν βρίσκονται μπροστά στο φάσμα να κλειδωθούν εκτός αγορών) και τρίτον η έκθεση του ιδιωτικού τομέα της ΕΕ και της Βρετανίας στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερη. Για να συμπληρώσει: «Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει άμεση οπτική επαφή για την έκθεση των μεγαλύτερων τραπεζών της Μ.Βρετανίας και αυτό που μπορώ να πω είνα ότι το επίπεδο της έκθεσης του τραπεζικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα είναι από λιγότερο από 2% των κοινών μετοχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα