ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ: Βιώσιμη λύση με σεβασμό στη δημοκρατία – ΜΕΡΚΕΛ: Αναζητούμε συμβιβασμό

[UPD] «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες,

η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά προσήλθε σε Σύνοδο Κορυφής, καλωσόρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε να κάνει τις συστάσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε σύντομο διάλογο που είχαν μεταξύ τους η Α. Μέρκελ είπε στον κ. Τσίπρα: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες». Ο Αλ. Τσίπρας της απάντησε: «Το ελπίζω». -«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε νωρίτερα η Άγγελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup.

«Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής

ASSOCIATED PRESS

Ανήσυχος ο Γιούνκερ

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ανησυχία του, για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Κάμερον: Πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα

Πλήγμα για την βρετανική οικονομία χαρακτήρισε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ειδικότερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους σημειώνοντας ότι «η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας-ευρωζώνης».

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που απαιτείται μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι μια λύση και όχι η αντιπαράθεση.

Ρέντσι: Μάχη για να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.

«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε ο Matteo Renzi και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».

Συνάντηση Τσίπρα με τον Βέλγο πρωθυπουργό

Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη μετά το πέρας της συνάντησής του με τον βέλγο ομόλογό του πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα πρέπει κι αυτή α σεβαστεί την δημοκρατία και τους κανόνες της Ένωσης.

Παράλληλα υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας να βάλει τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.
«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.
«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Τσίπρας: Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες – Δεν υπάρχει ραντεβού με Μέρκελ

Keywords
Τυχαία Θέματα