Τρ. Κύπρου: Πιο κοντά στην εθελούσια έξοδο – Τι προβλέπει το σχέδιο

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 5,5 χιλ. υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου καθώς εντείνονται οι προσπάθειες κατάληξης στο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που θα προσφερθεί και στο ύψος των μισθολογικών περικοπών.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν χθες συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα με στόχο να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις

από την πολιτεία για τους χειρισμούς που θα γίνουν στο θέμα των ταμείων προνοίας των υπαλλήλων.

Τα ταμεία προνοίας «κουρεύτηκαν» με τις πρόσφατες εξελίξεις και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη βουλή ότι οι υπάλληλοι θα λάβουν το 75% όσων δικαιούνται κατά την αφυπηρέτηση τους.

Η φόρμουλα που συζητήθηκε χθες προνοεί πληρωμή μέρους του ποσού απευθείας από το πρόγραμμα και το υπόλοιπο από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο οποίο θα ανοίξουν μερίδες προς όφελος των δικαιούχων. Όσοι αποχωρήσουν με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης ενδέχεται να λάβουν μέρος του ποσού αμέσως, και το υπόλοιπο όταν φθάσουν στο κανονικό όριο αφυπηρέτησης.

Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη συνδικαλιστική πλευρά αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η διοίκηση ελπίζει να μπορέσει να προβεί σε ανακοίνωση της συμφωνίας αύριο.
Με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης η διοίκηση αναμένει ότι θα αποχωρήσουν 1000 με 1500 άτομα.

Μαζί με τις μισθολογικές αποκοπές ύψους 15% που θα εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους της Τρ. Κύπρου – για τους υπαλλήλους της Λαϊκής έγιναν σχετικές περικοπές τον Οκτώβριο – η Τράπεζα ελπίζει να εξοικονομήσει κοντά στα €100 εκ. ετησίως ή το 30% του μισθολογίου.

Η Τράπεζα βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης από τα τέλη Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup ότι η Τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί από τους ανασφάλιστους της καταθέτες και ότι θα απορροφήσει τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η ΚΤ υπολογίζει ότι η Τράπεζα θα οριστικοποιήσει το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με βάση τη νομοθεσία, τα ταμεία προνοίας δεν καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας καταθέσεων αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να περιορίσει το ύψος του κουρέματος των ταμείων προνοίας της Λαϊκής, στα επίπεδα του κουρέματος της Τρ. Κύπρου, με τη χρήση χρημάτων από το πρόγραμμα.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα