Τρ. Κύπρου: “Κλείδωσε” η εθελούσια έξοδος – Δείτε τι προβλέπει – Εκκρεμεί το θέμα του ταμείου προνοίας

Kαταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και της ΕΤΥΚ για το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης και της μείωσης του μισθολογίου.

Η συμφωνία που είναι υπό την αίρεση όλων των αρμοδίων οργάνων των εμπλεκομένων, επιτεύχθηκε κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Stockwatch,

να επικράτησε πνεύμα συναίνεσης μεταξύ των δύο πλευρών, προτάσσοντας, όπως μας αναφέρθηκε, το συμφέρον της τράπεζας η οποία θα συνεχίσει να απασχολεί πέραν των 4000 εργαζομένων, μετά και την εφαρμογή της καταρχήν συμφωνίας.

Λεπτομέρειες επί των προνοιών της συμφωνίας δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά αναμένεται σήμερα να εκδοθεί ανακοίνωση από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο συνέρχεται από τις 9πμ για να επικυρώσει την καταρχήν συμφωνία.

Αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την καταβολή τουλάχιστον ενός μηνιαίου μισθού για κάθε δύο έτη υπηρεσίας στην Τράπεζα.

Διαδικαστικά η καταρχήν συμφωνία θα παραπεμφθεί στην αρχή εξυγίανσης που είναι η Κεντρική Τράπεζα για να επικυρώσει με τη σειρά της τη συμφωνία.

Ταυτόχρονα η ΕΤΥΚ θα θέσει ενώπιον όλων των αρμοδίων σωμάτων της συντεχνίας και ειδικότερα υπόψη των επηρεαζόμενων υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής για τελική έγκριση.

Όλα τα μέρη θα ενημερώσουν σχετικά και τον υπουργό Οικονομικών για τις τελικές τους αποφάσεις.

Κρίσιμο και σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ταμείου προνοίας, καθώς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση της έκθεσης της KPMG για αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τρ. Κύπρου, που θα καταδείξει και το ύψος του κουρέματος, περιλαμβανομένων και των ταμείων προνοίας.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους υπαλλήλους ότι θα λάβουν το 75% όσων δικαιούνται κατά την αφυπηρέτηση τους, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει το πώς.

Η φόρμουλα που είχε τεθεί όλες αυτές τις μέρες στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ Τρ. Κύπρου και ΕΤΥΚ, προνοεί πληρωμή μέρους του ποσού απευθείας από το πρόγραμμα και το υπόλοιπο από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο οποίο θα ανοίξουν μερίδες προς όφελος των δικαιούχων.

Όσοι αποχωρήσουν με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης ενδέχεται να λάβουν μέρος του ποσού αμέσως, και το υπόλοιπο όταν φθάσουν στο κανονικό όριο αφυπηρέτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα