ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Δημοκρατία νίκησε τα τανκς, έστω και κουτσή!

Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί παραδίδονται στις αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιστρέφει στην Τουρκία.

—-Ενδεικτικό – και όχι μόνο – της διαφαινόμενης αποτυχίας των πραξικοπηματιών, είναι ότι ο Προεδρος Ομπαμα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζων Κέρι (στην αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος τα …μάσαγε από την Μόσχα όποιυ ευρίσκεται) δηλώνουν οτι πρεπει να στηριχθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

—-Αποσύρεται ο στρατός

από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο.

—–Σύμφωνα με πληροφορίες 17 νεκροί αστυνομικοί στην Αγκυρα.

—-Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες.
Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

—–Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.

—–Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλάισιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.

White House statement

“The President spoke tonight by phone with Secretary of State John Kerry to discuss the events in Turkey. The President and Secretary agreed that all parties in Turkey should support the democratically-elected Government of Turkey, show restraint, and avoid any violence or bloodshed. The Secretary underscored that the State Department will continue to focus on the safety and security of U.S. citizens in Turkey. The President asked the Secretary to continue to keep him updated as the situation unfolds.”

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Ο γενικός εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως οι στρατιώτες που συμμετείχαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας, θα συλληφθούν όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και οι εντολοδόχοι τους, οι επικεφαλής του κινήματος, το οποίο αποτελείται από μία μερίδα του στρατού, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα