Τουρκία: Επιτόκια 24% – Με λίρα πωλήσεις – μισθώσεις ακινήτων

Σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει την απότομη πτώση της λίρας.

Το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας αυξήθηκε στο 24% από το 17,75%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση μέχρι και το 22%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η νομισματική Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει ισχυρή νομισματική σύσφιγξη για την υποστήριξη

της σταθερότητας των τιμών.
Η τρέχουσα στάση νομισματικής πολιτικής, μάλιστα, θα διατηρηθεί αποφασιστικά εωσότου οι προοπτικές του πληθωρισμού παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η συμπεριφορά των τιμών και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά, διαβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η τουρκική λίρα εκτινάχθηκε 4,65% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ τώρα διαπραγματεύεται κοντά στο +3%.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων και “επιθυμιών” του για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας ότι “τα υψηλά επιτόκια πρέπει να μειωθούν” αν και έσπευσε να τονίσει και πολλοστή φορά ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.
«Η κεντρική τράπεζα λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις, είναι ανεξάρτητη.Κάποιες ιδιωτικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια στο 50%» επεσήμανε.Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «εάν οι τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια και κλείσουν τις στρόφιγγες της πίστωσης, θα χάσουν όλοι.
Αυτό δεν είναι κρίση, είναι καθοδήγηση.
Μην τη πατήσετε».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην τουρκική λίρα τόνισε ότι πρόκειται περί «ψεύτικης αστάθειας».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει υποαποδώσει σε σχέση τις υπόλοιπες αγορές των αναδυόμενων αγορών.
«Η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα.
Δεν αγνοούμε αυτό το γεγονός» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στο προεδρικό σύστημα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις πιο εύκολα».

Ερντογάν: Αποκλειστικά σε τουρκικές λίρες οι πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων στην Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα