Το “Βενιζέλος” φέρνει στον Πειραιά 2.450 μετανάστες από Κω και Λέσβο

Στο λιμάνι του Πειραιά και όχι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που μεταφέρει 2.450 μετανάστες από Κω και Λέσβο.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει απόψε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,

από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται, επειδή οι 150 από τους 2.450 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

«Τσουνάμι» μεταναστών από τα τουρκικά παράλια

Σχεδόν 160.000 μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλες χώρες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, με το φαινόμενο να λαμβάνει διαστάσεις τσουνάμι την περασμένη εβδομάδα, όταν μόνο στα νησιά έφτασαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι. Η μεγαλύτερη φετεινή εβδομαδιαία προσέλευση έφτασε σε μέγεθος τους έξι μήνες του 2014, όταν είχαν αφιχθεί 43.500 μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ συνοδεύεται από έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές να παράσχουν στους μετανάστες επείγουσα βοήθεια, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα.

“Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών αυξάνεται δραματικά”, υπογράμμισε σήμερα η HCR, προσθέτοντας πως ο ρυθμός των αφίξεων “αυξήθηκε” τις τελευταίες εβδομάδες.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 14ης Αυγούστου 2015, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 1.716 που έφθασαν διά ξηράς, περνώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 2.400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην επιθυμία τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα