Οι …τοκογλύφοι μας “ακουμπάνε” 86 δισ – Πρώτη δόση 26 δισ – Ο Α.Τσίπρας θέλει τον Μ.Σούλτς αξιολογητή

UPD: Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενέκρινε το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ESM και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης έδωσαν την έγκρισή του, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης και να αποπληρωθεί έγκαιρα το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει χρηματοδοτικά την Ελλάδα

για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως 86 δισ. ευρώ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Σήμερα οι χώρες της Ευρωζώνης εξουσιοδοτήσαμε τον ESM να διαθέσει τα πρώτα 26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που προηγήθηκε.

Αυτό το πρόγραμμα των επόμενων τριών χρόνων έρχεται με αυστηρούς όρους. Οροι που στοχεύουν να δημιουργήσουν σωστά οικονομικά δεδομένα και διοίκηση και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είμαι ευχαριστημένος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έκανε τα πρώτα αξιόπιστα βήματα. Πολλά πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια αλλά οι αποφάσεις που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση του ESM

Με ανακοίνωση του η οποία δημοσιοποιείται στον ιστότοπό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) γνωστοποίησε την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών της συμφωνίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement, FFA). Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι πόροι του ESM θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ESM θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ESM και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

ΥΠΟΙΚ: 1 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – και τίθεται επίσημα σε ισχύ – έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι €86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως €25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση €10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε €13 δισ. εκ των οποίων περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Mέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), οι επικεφαλής του ESM και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν προκειμένου να ανάψουν το πράσινο «φως» για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο ωριμάζει την Πέμπτη.

Η τηλεδιάσκεψη έπεται των σημερινών ψηφοφοριών σε Γερμανία και Ολλανδία για την έγκριση της ελληνικής συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, το νέο πρόγραμμα ενέκρινε η Βουλή της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Εσθονίας και της Σλοβακίας.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΟΥΛΤΣ ΓΙΑ …ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, ζητεί με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός, μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, θεωρεί πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα