Το θρυλικό θωρηκτό “Αβέρωφ” για επισκευές στον Σκαραμαγκά

Το θρυλικό «Θωρηκτό Αβέρωφ» που πήρε μέρος σε δυο Παγκόσμιους πολέμους, ρυμουλκήθηκε από το Φάληρο – Τροκαντερό , για εργασίες συντήρησης και επισκευής, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Η ιστορία του «Αβέρωφ» ξεκίνησε από τα ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας όταν στα τέλη του 1908 η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη αποφάσισε

να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με το συγκεκριμένο θωρηκτό. Πήρε το βάπτισμα του πυρός τον Οκτώβριο του 1912 με την έναρξη του Ά Βαλκανικού Πολέμου.

Στο χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Όμως το πλοίο είχε γεράσει και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του. Από το 1957 μέχρι το 1983 ήταν πρυμνοδετημένο στο Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως μουσείο. Την ίδια χρονιά ρυμουλκήθηκε στο Φάληρο. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 60.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της εποχής του. Ατμοκίνητο έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

http://www.averof.mil.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=70

Keywords
Τυχαία Θέματα