Το σίριαλ της δόσης συνεχίζεται:Κάτι δισ. ευρώ μας χωρίζουν από το «ναι», φήμες για τηλεδιάσκεψη το Σαββατο

Θα την πάρουμε τη δόση πατριώτη. Ούτε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν αγχώνεται. Ωστόσο, το πότε παραμένει άγνωστο. Φήμες θέλουν να γίνεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο. Νέα δεδομένα έρχονται, πλέον, στο προσκήνιο, αφού όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αυτό που μας χωρίζει

από την εκταμίευση είναι μία εκκρεμότητα-διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ύψους 10 δισ. ευρώ. Νέα σενάρια θέλουν οι διεθνείς δανειστές να εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δισ. ευρώ ή και τη μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δισ. ευρώ εξετάζουν οι διεθνείς δανειστές, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται το Reuters.  Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους 10 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους, που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

Μία εκκρεμότητα ύψους 10 δισ. ευρώ παραμένει ανοιχτή, για την έγκριση της δόσης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Το ΔΝΤ δείχνει να αποδέχεται το 2020 το ελληνικό χρέος να φθάσει το 124% του ΑΕΠ από 120%, με την προϋπόθεση να βρεθούν μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι υπέρ μείωσης επιτοκίων και διεύρυνσης του EFSF, ενώ το ΔΝΤ, επιμένει πως  δεν πληρώνει, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν. “Δεν πρόκειται να συνέλθει σε συνεδρίαση το ΔΝΤ, αν δεν υπάρχει θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους”, αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΛΥΣΗ

Εκτός απροόπτου, η λύση θα είναι η γνωστή γερμανική με …κερασάκι μία δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στο ΔΝΤ και τη Λαγκάρντ, ότι αν μέχρι το 2014  δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα εξεταστεί και η περίπτωση του κουρέματος του επίσημου τομέα το 2015.  Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που εμφανίζει τον Σόιμπλε να είναι  θετικός σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά  για  2015 και μετά και υπό όρους.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η αύξηση του EFSF για το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί τη Δευτέρα. Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε  μιλώντας στο κοινοβούλιο ,   η Bundestag θα ψηφίσει για το ελληνικό πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου και δήλωσε ότι η επαναγορά θα κ

Keywords
Τυχαία Θέματα