Το φθινοπωρινό «ράλι» του Χρηματιστηρίου: Η Μέρκελ, η Goldman και οι προσδοκίες

«Οσο συνεχίζονται οι θετικές δηλώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την Ελλάδα, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ λαμβάνουν αποφάσεις που μπορούν να προσφέρουν ανάσες, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις, προωθούνται διεργασίες στον τραπεζικό τομέα, καταλαγιάζουν τα σενάρια περί εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και πλησιάζει η δόση των 31 δισ. ευρώ, τόσο και θα απομακρύνεται ο χαρακτηρισμός country risk για τη χώρα.

Δεδομένου ότι στο ταμπλό έχουν διαμορφωθεί χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων χαρτοφυλακίων και ξένων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs, δεν αποκλείεται να έχουμε συνέχεια στο χρηματιστηριακό ράλι. Πόσο θα κρατήσει και από τι θα μπορούσε να ανακοπεί, θα φανεί προσεχώς».

Με αυτά τα λόγια στέλεχος της αγοράς συνοψίζει και αποτυπώνει το παιχνίδι προσδοκιών και τις bullish συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη «Λ. Αθηνών». Με τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί από τη ζώνη των 630 μονάδων προς την κομβική περιοχή-αντίσταση των 780-790 μονάδων, προσφέροντας απόδοση που προσεγγίζει το 25% μέσα σε περίπου 3 εβδομάδες.

Μάλιστα, μόνο από την αρχή του μήνα και μετά κάποιες τραπεζικές μετοχές (Κύπρου, Eurobank, Πειραιώς κ.λ.π.) έφθασαν να δίνουν κέρδη έως και 75% ή 65%, μια και κατά βάση ο τελευταίος γύρος ανόδου ήταν τραπεζοκεντρικός, δίχως να λείπουν οι αποδόσεις της τάξεως του 40%, 50% για τίτλους όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και ανάλογα ή μεγαλύτερα κέρδη για χαρτιά του 20άρη ή της ευρύτερης μεσαίας βαθμίδας.

Πλέον, οι κάπως πιο… αισιόδοξοι αναλυτές και brokers βάζουν κάτω τους χάρακες και μιλούν ότι υπό όρους διαμορφώνονται οι τεχνικές (και όχι μόνο) προϋποθέσεις για να δούμε υψηλότερα επίπεδα. Αρκεί, όμως, το κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε Ε.Ε. και Ελλάδα να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί μέσω συγκεκριμένων δράσεων.

Αλλιώς, είτε βραχυπρόθεσμα είτε και μεσοπρόθεσμα, εάν προκύψου τυχόν «αναποδιές» στο ευρωσύστημα, εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει κάποιες δεσμεύσεις ή φθάσει η ώρα για την ανακεφαλαιοποίηση και τις ΑΜΚ στις τράπεζες, ελλοχεύουν κίνδυνοι, volatility, «παγίδες» και ρευστοποιήσεις που ίσως έτσι κι αλλιώς αποτελέσουν μέρος της χρηματιστηριακής πραγματικότητας. Γιατί ακόμα και αν όλα πάνε καλά στις επόμενες εβδομάδες, δεν θα λείψουν οι διακυμάνσεις, πιθανόν να έχουμε κάποιο pullback. Αλλωστε, θα έχει προηγηθεί για κάποιους τίτλους βίαιη και δυναμική αντίδραση. Το εύρος και τη χρονική διάρκεια της κατοχύρωσης κερδών το επόμενο διάστημα θα δώσουν κάποιες απαντήσεις για την περαιτέρω δυναμική της αγοράς.

Το «άρωμα»…
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως λέγεται στην «πιάτσα», σε μεγάλο βαθμό το ράλι προσδοκιών που πραγματοποιείται στο Χ.Α. έχει «άρωμα» από δηλώσεις… Μέρκελ (και άλλων αξιωματούχων) και «έναυσμα» από κινήσεις… Goldman Sachs. Υπό την έννοια ότι οι θετικές αναφορές της Γερμανίδας καγκελαρίου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα αλλά και για τη δεδομένη πρόθεσή της να μείνει η χώρα στο ευρώ ήρθαν να επιβεβαιώσουν από τα πλέον αρμόδια χείλ

Keywords
Τυχαία Θέματα