IIF: Το conditionality ίσως αποτρέψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Προειδοποίηση ότι περαιτέρω καθυστέρηση της έκθεσης της Τρόικας και του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, «μπορεί να είναι λόγος για ένα event risk, και εντείνει τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία», εξέδωσε το IIF.

Σε ανακοίνωσή του το IIF επισημαίνει ότι το να απαιτηθούν όροι διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα,

ίσως αποτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, «το conditionality που απαιτείται από το πρόγραμμα ΟΜΤ, ενώ είναι απαραίτητο ώστε να τονώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε κάποιες χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, αποτρέποντάς τις από το να ζητήσουν στήριξη».

Το IIF υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει την ισχυρή στήριξη που προκύπτει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ «και κάθε καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση».

Επίσης, τόνισε ότι η λήξη των αγορών ομολόγων εάν μια χώρα θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τους όρους, μπορεί να προκαλέσει απότομη διόρθωση της αγοράς.

Προσθέτει ακόμη ότι Ιταλοί και Ισπανοί αξιωματούχοι εδώ και καιρό ζητούν την ΕΚΤ να τους βοηθήσει για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ώστε να έχουν το περιθώριο να επικεντρωθούν και να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες ότι το υψηλό χρέος των χωρών, οι ασθενείς προοπτι9κές ανάπτυξης και η ευάλωτη χρηματοπιστωτική κατάσταση, θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες τους.

Ωστόσο οι βορειότερες χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, εκφράζουν ανησυχίες ότι περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ χωρίς τους όρους, θα προκαλέσει χαλαρότητα στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Για αυτό και η ΕΚΤ δήλωσε ότι για να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα πρέπει οι χώρες να ζητήσουν από την ΕΕ βοήθεια και να συμφωνήσουν στην εφαρμογή σειράς οικονομικών τακτικών. Αλλά τώρα, η Ιταλία και η Ισπανία φαίνονται απρόθυμες να ζητήσουν βοήθεια.

Σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι περαιτέρω καθυστέρηση της έκθεσης της Τρόικας και έγκριση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, αποτελεί πηγή event risk για τη χώρα.

Επισήμανε δε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στις Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά δήλωσε ότι χρειάζονται προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψουν οι χώρες σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα