Το ελληνικό σχέδιο “κόφτης” απάντηση στο ΔΝΤ – Κομισιόν: Προυποθέσεις συμφωνίας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.Συγκεκριμένα με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει κάποιο υπουργείο από τις περικοπές για λόγους εθνικούς ή άλλους, αναλαμβάνει την
υποχρέωση να καλύπτει το κενό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.Οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι θετικές προς το σχέδιο των επιτελών του κ.Τσίπρα, αλλά το ΔΝΤ παραμένει ακόμη επιφυλακτικό.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Προσπάθειες για συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Ιουλίου

Στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ης Μαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

ΧΘΕΣ

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς.

«Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

«Αυτά έχουν τώρα συμφωνηθεί και η Επιτροπή συνεργάζεται με αφοσίωση, ενώ επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα