Κομισιόν: Οι συνομιλίες για χρέος και εφεδρικά μέτρα συνεχίζονται έως το Eurogroup

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομλίες Ελλαδας - πιστωτών, ανέφερε κατά το μεσημεριανό briefing η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράικχαρτ. Όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕSM, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα».

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις

τπυ Επιτρόπου Μοσκοβισί, είπε πως το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Σε ερώτηση, αν είναι δυνατό να κλείσει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαίου ή αν θαχρειαστεί ένα συμβούλιο, όπως ζήτησε και από τον Ντ. Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα είναι «σοφό» από την πλευρά της να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, σημείωσε πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα