ΕΚΤ: Αύξησε το ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 80 δισ. ευρώ – Καμία αλλαγή στο haircut των εγγυήσεων και στο όριο των εντόκων

Kατά 1,1 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ αύξηση την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, ενώ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όσον αφορά το ύψος του haircut στα collaterals και το όριο έκδοσης εντόκων του ελληνικού δημοσίου.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

(upd)Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup να κατέληξε σε μια κοινή ανακοίνωση

για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ωστόσο δεν λύνει τα χέρια του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

Το Eurogroup κατέγραψε μεν πρόοδο, αλλά το “σήμα” που έστειλε στην ΕΚΤ αρκεί για να μην σταματήσει η ρευστότητα μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και για να αποφευχθεί η αύξηση του haircut στα collaterals. Όχι όμως για να αυξηθεί το όριο στην έκδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του για την Ελλάδα και όχι αύριο όπως αναμενόταν.

FT: H ανακοίνωση του Eurogroup δεν δίνει διέξοδο στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στα έντοκα

Χλιαρή χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τους FT η χθεσινή ανακοίνωσε δεν αναμένεται να δώσει στην ΕΚΤ τη διέξοδο που θα χρειαζόταν για να άρει τους περιορισμούς στην έκδοση εντόκων γραμματίων από την Αθήνα, τα οποία αγοράζονται σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν χθες μία συζήτηση ρουτίνας για το ελληνικό πρόγραμμα, καλωσορίζοντας τη βελτίωση του κλίματος στις συζητήσεις, αλλά προειδοποιώντας ότι «χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν οι διαφορές».
Τονίζεται επίσης ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να γίνει σήμεραη πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εντολή αυτή έβαλε τέρμα στην αβεβαιότητα για το αν η Αθήνα θα χρησιμοποιούσε τη δόση αυτή ως διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

Bloomberg: Η Ελλάδα έδωσε στην ΕΚΤ τη δικαιολογία για να μην τραβήξει την πρίζα

Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία για να διατηρήσει τη συνέχιση της ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα, πείθοντας τους πιστωτές της ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πίεση και στις δύο πλευρές (της Ελλάδας και των πιστωτών της) έχει ενταθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επανεκτιμήσει τα όρια της έκτακτης ρευστότητας, η οποία διατηρεί σε λειτουργία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Αν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν για αυστηρότερους όρους, είναι τώρα απίθανο ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον περιορισμό της χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα», σημειώνει το Bloomberg, αναφέροντας ως πηγές δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα