ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες – Λένε όχι σε νέες άδειες

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας – ΕΙΤΗΣΕΕ διαφωνεί με τη χορήγηση αδειών και την είσοδο και άλλων ανταγωνιστών στην αγορά, υπερασπιζόμενη την επένδυση των μελών της στην Digea. Υποστηρίζει πως από το 2011 η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποχρέωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβούν σε μετατροπή του συστήματος μετάδοσης από αναλογικό σε ψηφιακό και να μην

κατέχουν συχνότητες. Από το 2012 ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή των συχνοτήτων εκπομπής τηλεοπτικού σήματος από τους μέχρι τότε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανατέθηκε η χρήση των συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2014 με το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αναφέρει πως «με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν προς το Δημόσιο οποιοδήποτε αντάλλαγμα για τη χρήση των συχνοτήτων με το πέρας της διαδικασίας». Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ, «το δικαίωμα που σκοπεύει η κυβέρνηση να αδειοδοτήσει δεν είναι το δικαίωμα κατοχής τηλεοπτικών συχνοτήτων», καθώς «οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ευρώπης, με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, έπαψαν να είναι πάροχοι δικτύων, είναι πλέον πάροχοι περιεχομένου».

ΣτΕ: Νόμιμη και υποχρεωτική η καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας

Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επταμελή του σύνθεση, απέρριψε τις προσφυγές του Mega και του Star Channel, κρίνοντας πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Οι αποφάσεις αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους (1996, 1997), αλλά μπορούν κατά αναλογία να ισχύσουν και για το επίμαχο διάστημα 2011 – 2014, για το οποίο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καταλόγισε τέλη χρήσης συχνοτήτων ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου (τις 2595, 2596, 2594/2015 επί των προσφυγών της Τηλέτυπος για την απόφαση του Εφετείου σχετικά με το τέλος συχνοτήτων της περιόδου 1996 – 1997 και την 2597/2015 επί της προσφυγής της Νέας Τηλεόρασης) που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας όσον αφορά την πληρωμή του «ενοικίου» από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τη χρήση των συχνοτήτων. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύτηκαν προ ημερών και ασφαλώς θα τις λάβουν υπ’ όψιν τους οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου στην κύρια εκδίκαση, τις επόμενες μέρες, των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας ζητώντας να μην πληρώσουν τις οφειλές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα