Τι σημαίνουν οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες – Πόση ρευστότητα βλέπουν οι αναλυτές

Η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων τα ABS και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να προσφέρει ρευστότητα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Οι τεχνικοί όροι του προγράμματος δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει έως το 30% της κάθε σειράς των ελληνικών ABS.

Σύμφωνα

με ανάλυση της Citigroup, οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν σήμερα τιτλοποιήσεις και καλυμμένα ομόλογα ύψους 44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όμως, εκδόσεις μόλις 12 δισ. ευρώ έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση ίση ή υψηλότερη έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας και επομένως είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ.

Από τις παραπάνω εκδόσεις οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν 3,6 δισ. ευρώ ρευστότητα. Επιπρόσθετα όμως, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, καθώς διαθέτουν δεξαμενή ελεύθερων εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 70 δισ. ευρώ που μπορούν να δώσουν νέες εκδόσεις της τάξης των 50 δισ. ευρώ, σημειώνει η Citigroup.

Η JP Morgan υπολογίζει το ύψος των ελληνικών τιτλοποιήσεων ABS που μπορεί να αγοράσει ο Μάριο Ντράγκι έως και στα 2,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα του Bloomberg αναφέρει ότι η απόφαση του Draghi να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει και ABS από χώρες με αξιολόγηση junk, του δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στο σχετικό πρόγραμμα επιπλέον τίτλους αξίας 14 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μπορεί να αγοράσει ABS έως και 11,2 δισ. ευρώ από την Πορτογαλία και έως και 2,7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Τέλος, η Barclays υπολογίζει το ύψος των ελληνικών senior ABS στους τομείς που στοχεύει το πρόγραμμα της ΕΚΤ στα 7,6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα