Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για αγορές, χρυσό, εμπορεύματα το 2014

Καθώς το 2013 πλησιάζει στο τέλος του, οι διεθνείς οίκοι αναλύσεων ετοιμάζονται να υποδεχθούν το 2014, δημοσιεύοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία αγορών και εμπορευμάτων τη νέα χρονιά.

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Την ώρα που η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ξεμένει από δυνάμεις, Barclays και Bank of America-Merrill

Lynch, εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Οι διεθνείς επενδυτές εκφράζουν την προτίμησή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, με το 30,9% να επιλέγει την Ευρώπη ως την αγαπημένη ανεπτυγμένη αγορά, σύμφωνα με συνέδριο που διοργάνωσε η Bank of America-Merrill Lynch, στο Πεκίνο.

Επιπλέον, η Barclays δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει διπλασιασμό των κερδών στις ευρωπαϊκές μετοχές, σε ορίζοντα 5ετίας και επιστροφή τους στα υψηλά του 2007, κατά τη διάρκεια του 2014.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δε συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.Το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεμείνει από δυνάμεις υποστηρίζει, ενώ πρόσφατα υποβάθμισε τις μετοχές σε neutral.

Ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δηλώνει την προτίμησή της στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, έναντι των αναδυόμενων, πιστεύει ότι το προφίλ ανταμοιβής ρίσκου είναι χειρότερο για την Ευρώπη, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για τις οποίες δηλώνει overweight.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να απειλείται από μία παρατεταμένη στασιμότητα, καθώς ο αποπληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη, είναι πιθανό να εδραιωθούν, λόγω της απουσίας σθεναρής δράσης από τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής», σημειώνει η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου, το selloff στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενίσχυσαν τις εισροές στις ανεπτυγμένες αγορές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

«Αυτό οδήγησε τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών assets σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα, τα εταιρικά κέρδη απογοήτευσαν και η πιστωτική επέκταση συρρικνώνεται», αναφέρει η Morgan Stanley.

Οι όποιες αυξήσεις στους λόγους τιμής/κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι περιορισμένες, εκτιμά η Morgan Stanley, καθώς βρίσκονται ήδη σε υψηλό 12ετίας συγκριτικά με τον δείκτη MSCI World All Countries.
Να σημειωθεί ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, κερδίζει 16% από τις αρχές του 2013.

Αναβαθμίζει εκτιμήσεις για τον DAX η Deutsche Bank

Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον γερμανικό δείκτη DAX έως τα τέλη του 2014, στις 11.000 μονάδες, από 9.700 μονάδες, προχώρησε η Deutsche Bank.

Παρά το γεγονός ότι ήδη ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έχει καταγράψει ράλι 22% από τις αρχές του 2013, η γερμανική τράπεζα του προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης και για τη νέα χρονιά.

Έρχονται εκπλήξεις από την ΕΚΤ

Μπορεί η ΕΚΤ να μην παρουσίασε νέα μέτρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές και απογοητεύοντας τις αγορές, ωστόσο η Credit Agricole προβλέπει εκπλήξεις για το 2014…

«Η συνέντευξη Draghi, δεν επηρέασε τις προσδοκίες μας για περαιτέρω νομισματική «χαλάρωση» το 2014, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το χρόνο και τον τρόπο δράσης της ΕΚΤ», αναφέρει ο Frederik Ducrozet, κορυφαίος οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας για την ευρωζώνη.

Και προσθέτει, πως είναι πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε έναν εμπλουτισμό της μελλοντικής καθοδήγησης (forward guidance), σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κατακερματισμός.

Παράλληλα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης, το οποίο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, επίπεδο στο οποίο το μείωσε το Νοέμβριο του 2013.

Ράλι στις αμερικανικές τράπεζες προβλέπει η RBC

Ράλι της τάξεως του 25-30% προβλέπει στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, η RBC Capital Market.

Όπως δήλωσε στο CNBC, ο τραπεζικός αναλυτής, Gerard Cassidy, φαίνεται πως επιτέλους μειώνεται το δικαστικό κόστος.
Ο αναλυτής της RBC, δίνει «σήμα» ανόδου, παρά την ήδη ισχυρή ανάκαμψη στις τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό, ότι ήδη η Bank of America κερδίζει πάνω από 35% από τις αρχές του 2013, η Goldman Sachs διαπραγματεύεται με κέρδη άνω του 33%, την ώρα που ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, καταγράφει άνοδο 26%.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι στην πραγματικότητα, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών τραπεζών δεν έχουν ανακάμψει ακόμη.

Τα top picks της RBC Capital Markets, είναι η Bank of America, η Citigroup και η JPMorgan.
Οι αμερικανικές τράπεζες, βρίσκονται αντιμέτωπες με νομικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ. λόγω των πρακτικών που ακολούθησαν με τα ενυπόθηκα δάνεια, που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία συντάραξε συθέμελα την παγκόσμια οικονομία.

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για τον χρυσό η UBS

Χάνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στο χρυσό, με φόντο το επικείμενο tapering από τη Federal Reserve και την έλλειψη θετικών καταλυτικών στοιχείων για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο αποτελούσε για μεγάλο διάστημα ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Ενδεικτικό της αντιστροφής του κλίματος, είναι το γεγονός ότι η UBS, προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών 2014 για τον χρυσό και τον άργυρο.

Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα «κόβει» τις εκτιμήσεις της για την τιμή του χρυσού, στα 1.200 δολ. έναντι 1.325 δολ/ουγγιά.

Η UBS εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να ανακτήσει ο χρυσός τη χαμένη του αίγλη, ελλείψει θετικών καταλυτών. Παράλληλα, ο ελβετικός οίκος, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον άργυρο, στα 20,50 δολ. Έναντι 25 δολ/ουγγιά.

Η UBS εκτιμά ότι «χτίζεται» η πτωτική πορεία του χρυσού. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να «δοκιμάσουν» την περιοχή των 1050 δολαρίων, ένα σημείο που θα μπορούσε να πλησιάζει σε ένα «αξιοπρεπές επίπεδο αγοράς», ωστόσο προειδοποιεί ότι η διαδρομή για το κίτρινο μέταλλο, θα είναι «πολύ ταραγμένη».

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 26% από τις αρχές Ιανουαρίου του 2013, καθώς μερίδα των επενδυτών έχει χάσει την πίστη της στο μέταλλο, ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Από τις 2 Αυγούστου, ο χρυσός έχει υποχωρήσει -15%, διαπραγματευόμενος σε χαμηλά τεσσάρων μηνών στις 25 Νοεμβρίου, στα 1.225,55 δολ. Οι τιμές είχαν καταγράψει άλμα 70% από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2011, όταν η Federal Reserve διοχέτευσε πάνω από 2 τρισ. δολ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Barclays: Έτος προκλήσεων το 2014 για τα εμπορεύματα

Το 2014 φαντάζει γεμάτο προκλήσεις για τα βασικά εμπορεύματα, εκτιμά η Barclays στο Παγκόσμιο Outlook, με φόντο τις προσδοκίες για tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Federal Reserve.

Πάντως, εκτός του χρυσού και του ασημιού, η βρετανική τράπεζα δεν εντοπίζει άλλες ελκυστικές προτάσεις.

Πρόσφατα, η Barclays, υποβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου το 2014, με την τιμή του Brent να εκτιμάται στα 100 δολ/βαρέλι.

Μ.Π.

Original article: Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για αγορές, χρυσό, εμπορεύματα το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα