Τι γράφουν οι κυπριακές εφημερίδες για το κούρεμα των καταθέσεων

Ο κυπριακός τύπος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το σχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων και την ψηφοφορία στην Βουλή που θα γίνει σήμερα.

Φιλελεύθερος

«Αναζητούν το σχέδιο Β»
Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για κούρεμα μόνο των κυπριακών

καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των €5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Σχετικά με το θέμα, σημειώνεται, ενημέρωσε χθες τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Eurogroup o υπουργός Οικονομικών.

«Ετοιμάζεται το deal με την Αθήνα»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Πολίτης

«Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν €2 δισ.»
Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ που ζήτησε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι εάν το ποσό μειωθεί κατά €2 δισ., η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να κάνει νέες ρυθμίσεις στο κούρεμα καταθέσεων.

Σημερινή

«Αλλάζουν… στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων»
Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι η χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το Eurogroup. Όπως σημειώνεται, το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεση του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των €100 χιλ. Ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του κουρέματος θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των €5,8 δισ., που ήταν ο αρχικός στόχος.

Χαραυγή

«Λύση εκτός τρόικας»
Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η λύση εκτός τρόικας που επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα