Τι εκτιμούν Barclays, Merrill Lynch και Morgan Stanley για το “λουκέτο” των ΗΠΑ

Ο άμεσος αντίκτυπος της παράλυσης των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Barclays σε νέα της έκθεση. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις της κυβέρνησης θα μειωθούν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, για κάθε εβδομάδα που θα παραμένει «κλειστή». Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν πως κάθε εβδομάδα θα κοστίζει στο αμερικάνικο ΑΕΠ 0,1%. Εάν

ωστόσο το «κλείσιμο» είναι πολύ προσωρινό, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι μέτριος και οποιοδήποτε sell-off στις αγορές θα είναι μικρό.

Παράλληλα, η Barclays εκτιμά ότι το αμερικάνικο δολάριο αρχικά θα σημειώσει ράλι έναντι στα νομίσματα που συνδέονται με την αμερικάνικη ανάπτυξη, όπως το δολάριο Καναδά. Ωστόσο, θα παραμείνει υπό πίεση έναντι των νομισμάτων που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια , όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, το «κλείσιμο» της αμερικάνικης κυβέρνησης αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας καθώς οι αγορές θα πιέσουν προς την εξεύρεση λύσης. Εάν διαρκέσει λίγες ημέρες, τότε ο αντίκτυπος στην οικονομία δεν θα είναι σημαντικός και το sell-off στις αγορές θα είναι περιορισμένο.

Η επίδραση στο ΑΕΠ του δ’ τριμήνου θα είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η διάρκεια του «λουκέτου» των υπηρεσιών της κυβέρνησης. Εάν η διάρκεια είναι γύρω στις δύο ημέρες, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι μηδεικός, εάν διαρκέσει δύο εβδομάδες, τότε ο αντίκτυπος θα αγγίξει το 0,5%, ενώ εάν κρατήσει έναν ολήκληρο μήνα, τότε θα αφαιρέσει 2% από την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου.

Το «shutdown» θα οδηγήσει σε αποστροφή του επενδυτικού ρίσκου στις αγορές αρχικά και μετά η όρεξη για ρίσκο θα επανέλθει. Ωστόσο, όπως τονίζει η BofA, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τρεις πολύ επικίνδυνες δυναμικές: α) το «κλείσιμο» να έχει αρκετή διάρκεια με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία β) να υπάρξει τεχνικό default στο αμερικάνικο χρέος και γ) ένα δυναμικό ξεφόρτωμα στις αγορές να γίνει αναγκαίο για να πειστεί το Κογκρέσο ότι έχει κάνει ένα σοβαρότατο λάθος.

Τέλος, σύμφωνα με την Morgan Stanley, κάθε μία εβδομάδα που οι βασικές λειτουργίες της αμερικάνικης κυβέρνησης παραμένουν κλειστές, θα αφαιρούνται 15 μονάδες βάσης από το το ΑΕΠ δ’ τριμήνου. Όπως εκτιμά, οι ανακοινώσεις των περισσότερων οικονομικών στοιχείων θα καθυστερήσουν, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας του Σεπτεμβρίου που αναμένεται κανονικά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, επηρεάζοντας κάπως το επενδυτικό κλίμα.

Επίσης, όσο μεγάλωνει η διάρκεια του shutdown, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ποιότητα κάποιων επίσημων στοιχείων θα επιβαρυνθεί καθώς, λόγω της έλλειψης προσωπικού το οποίο είναι σε άνευ αποδοχών άδεια, η συλλογή των στοιχείων δεν θα γίνει σωστά.

Πάντως όλες οι πληρωμές σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα, όπως τα επιτόκια κτλ, θα συνεχίσουν κανονικά, καθώς η Fed συνεχίζει και παραμένει ανοικτή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα