Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Al Jazeera

Την άποψη ότι η χορήγηση των δανείων από την τρόικα δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση, γιατί είναι σαν «να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι, το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο», διατυπώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή

του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η δόση θα δοθεί, εξηγεί όμως «τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς πρωτίστως να έχουμε φροντίσει οι ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει σε χρεοκοπημένες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και σε χρεοκοπημένα πλέον ελληνικά νοικοκυριά. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο κ. Τσίπρας  ερωτά:   «Γιατί  υπάρχει αυτή η δυσκολία στο να καταλήξει σε απόφαση το Eurogroup σε σχέση με τη δόση; Γιατί ο στόχος του προγράμματος, που είναι η μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, εδώ και τρία χρόνια, αντί να επιτυγχάνεται, διαρκώς δυσκολεύει η επίτευξή του. Ξεκινήσαμε πριν μπούμε στην τρόικα και το μνημόνιο με χρέος 110% του ΑΕΠ. Τώρα το χρέος μας είναι 170% του ΑΕΠ και σε ένα χρόνο θα πάει στο 190% του ΑΕΠ, άρα το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει τους στόχους του».

ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι, εάν χειριζόταν το πρόβλημα, θα συνομιλούσε με τους Ευρωπαίους. Λέει χαρακτηριστικά: «Προφανώς και θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Αυτό που εμάς μας απασχολεί, είναι να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω, το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος».

ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ;

Στο ερώτημα εάν θα καταργούσε τις συμφωνίες με την Ευρώπη και το μνημόνιο, διευκρινίζει ότι «οι συμφωνίες αυτές ήδη αμφισβητούνται από την άλλη πλευρά. Ήδη έχουμε μια μονομερή αθέτηση των συμφωνιών από πλευράς της τρόικα, σε μια σειρά από ζητήματα. Ήδη βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο, που σημαίνει ότι τρεις φορές έχουν αναθεωρηθεί αυτές οι συμφωνίες και ήδη η Ελλάδα, με βάση αυτές τις συμφωνίες, θα έπρεπε να έχει πάρει τα 31,5 δισ. τον Σεπτέμβρη και να είχε πάρει άλλα 12 περίπου τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η αθέτηση της συμφωνίας είναι διαρκής, αλλά είναι από την άλλη πλευρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα