ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ: ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ

Την επαναγορά από την Ελλάδα του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 10- 11 μονάδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την πρόταση του Β. Σόιμπλε

εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα, με χρήματα από μία επόμενη δόση και τα υπόλοιπα θα δοθούν στην Ελλάδα  από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώστε, ότι οι ελληνικές τράπεζες, έχουν τώρα στην κατοχή τους ομολόγα άνω των 20 δισ. ευρώ και δεδομένης της θέσης τους, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να μπορέσουν να πουν «όχι» στην επαναγορά. Όπερ σημαίνει, πως πάλι οι τράπεζες θα πληρώσουν τα σπασμένα, όπως… «κακή ώρα», με το PSI.

Αν τελικά η πρόταση επαναγοράς περάσει, όπερ το πιθανότερο, θα αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες «ψαξίματος» τρόπων που να αμβλύνουν τη ζημιά στους ισολογισμούς. Μικρό παρήγορο στοιχείο είναι, ότι με την επαναγορά, τα ομόλογα που δε θα ανταλλαγούν, θα ανεβάσουν τιμή, οπότε ίσως έτσι, ισοσκελιστεί σε ένα βαθμό η ζημιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα