Τι είπαν Τσίπρας-Ερντογάν για τους “8” που ζητούν άσυλο – Διπλωματικό θρίλερ – Θα τους “δώσουμε”;

Το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Αλεξανδρούπολη είναι το μείζον θέμα που συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων

ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

ΜΠΛΕΞΑΜΕ …

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή

ΚΟΤΖΙΑΣ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν», έγραψε στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι συνομίλησε για το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Τσαβούσογλου πως το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το αίτημα ασύλου οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη φέρνει την Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ στελεχών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το άμεσο αίτημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία φέρνει την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον ενός διλήμματος, σημειώνει η Handelsblatt, αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «Δραπέτες πραξικοπηματίες: Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα».

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, «οι αιτήσεις τους θα πρέπει να εξεταστούν βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνεται ότι οι «οκτώ» έχουν παραβιάσει το τουρκικό Σύνταγμα.

Αναφορά στο ζήτημα κάνει και ο ιστότοπος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Όπως σημειώνει, «με ένα κλεμμένο στρατιωτικό ελικόπτερο οκτώ Τούρκοι στρατιώτες διέφυγαν στην Ελλάδα. Προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εκεί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και συνελήφθησαν».

«Τούρκοι στρατιώτες διαφεύγουν με ελικόπτερο στην Ελλάδα», σημειώνει για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται μεταξύ άλλων δήλωση υπαλλήλου της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Προσθέτει μάλιστα ότι, σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων, μπορούν οι αιτούντες να την προσβάλουν διοικητικά. Αν αποτύχει δε και αυτή η ενέργεια, τότε οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη – Ζητούν πολιτικό άσυλο

Θα παραδώσει η Ελλάδα τους πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο; Μπλέξαμε άσχημα!

Keywords
Τυχαία Θέματα