Συλλαλητήριο: Ηχηρό μήνυμα για Δημοψήφισμα – Όχι στον Νίμιτς – Αμηχανία στα κόμματα

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, είτε οι συγκεντρωθέντες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν 90.000 που λέει η αστυνομία , είτε 500.000 που λένε οι διοργανωτές, στάλθηκε για το Σκοπιανό. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζήτησαν να μην δεχθεί η Ελλάδα σύνθετο όνομα για τα Σκόπια με τον όρο “Μακεδονία”,

να μπει βέτο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι που θα συζητηθεί η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, να ζητηθεί η αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από τον ΟΗΕ και να υπάρξει δημοψήφισμα στο οποίο θα αποφασίσει για το θέμα ο λαός.

Η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποκτά ιδιαίτερη πολιτική και διπλωματική σημασία. Και αυτό, γιατί επιχειρήθηκε να περιοριστεί η συμμετοχή, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ αμήχανα ήταν και κόμματα της αντιπολίτευσης, απέναντι στην κινητοποίηση.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με ομιλία του οποίου ξεκίνησε το συλλαλητήριο στις 14:15.

Με τη φράση “διαδηλώστε αδέλφια μου”, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου

Και δεν απευθύνθηκε μόνο στους συγκεντρωμένους στο ναό, όπου παραβρέθηκαν και άλλοι δέκα μητροπολίτες, άλλα και στους απανταχού Έλληνες Μακεδόνες καλώντας τους να διαδηλώσουν “σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα, ότι, η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία”.

Ο ίδιος, μαζί με άλλους εκπροσώπους του κλήρου, έδωσε το “παρών” στο συλλαλητήριο παρά την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος ενάντια στα συλλαλητήρια.

Από τα μεγάφωνα, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέρχονται στους 500.000! Πολλά πούλμαν με πολίτες που θέλουν να φτάσουν στην συγκέντρωση έχουν «κολλήσει» στα διόδια των Μαλγάρων. Πηγές των διοργανωτών ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει συνολικά 1.300 πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φράγκος επέκρινε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας» και ότι δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία… Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα» τόνισε ο Φραγκούλης Φράγκος και πρόσθεσε: «Θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια, δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, είπε πως «μας υποχρεώσανε για να τα έχουμε καλά με τον Τίτο να μη μιλάμε γιατί θα ταρακουνιότανε η Γιουκοσλαβία». «Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται οι επιθετικές ορέξεις των Σλάβων».

«Κάποιος άλλος που είναι δυστυχώς και η κεφαλή της χώρας μας, μας αποκάλεσε «πατριδοκάπηλους» και τον εγκαλώ στην τάξη», είπε, προφανώς αναφερόμενος στον Πρόεδρο Π.Παυλόπουλο.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να διενεργήσει καθαρό δημοψήφισμα για το αν πρέπει να υφίσταται στην ονομασία των Σκοπίων η λέξη «Μακεδονία», ενώ ζήτησε να προηγηθεί κάθε συμφωνίας δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ όπου θα δεχθούν οι Σκοπιανοί να μην περιλαμβάνεται στο όνομα τους ο όρος «Μακεδονία» και να δεσμευτούν ότι δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό.

Είπε ακόμα, πως «θέλουμε να αναγνωριστεί η ελληνική μειονότητα στο κράτος των Σκοπίων».

Ο κ. Φράγκος έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία λέγοντας πως η Θράκη δεν παραχωρείται και δεν εξαγοράζεται.

Όλα αυτά την ώρα που από το πλήθος ακουγόταν το σύνθημα «είναι τρελος, είναι τρελός ο Στρατηγός». Ο ίδιος δεν απέφυγε να το σχολιάσει λέγοντας «μ’ αρέσει αυτό το σύνθημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα