Θα βγούμε από την κρίση με τη στήριξη της ναυτιλίας – Πωλείται ο ΟΛΠ – Επισημάνσεις Μ.Βαρβιτσιώτη

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και για να γίνει ανταγωνιστική πρέπει να στηρίξει τη Ναυτιλία της, τόνισε, μιλώντας σήμερα στο 50ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Φόρουμ «Capital link»,ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι είναι κρίσιμο να εγκριθεί ο Φιλικός Διακανονισμός ΟΛΠ – COSCO από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς

η συμφωνία, περιλαμβάνει επιπλέον επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

- «Η Ελληνική Ναυτιλία είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Κι έτσι κατέκτησε και διατηρεί την παγκόσμια πρωτοπορία. Δίνει πολλά στην Ελλάδα, αλλά δεν επιβαρύνει το ελληνικό κράτος. Η Ναυτιλία είναι Εθνικό Κεφάλαιο και δεν χωρούν σε αυτή λαϊκισμοί και κομματικές κορώνες.

- Ο ελληνικός στόλος μετρά 1.551 πλοία και διατήρησε την πρώτη θέση σε χωρητικότητα, αριθμεί δε 3.428 πλοία, αντιπροσωπεύοντας το 15,56% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Η ελληνική σημαία κατατάσσεται στην έκτη θέση διεθνώς και δεύτερη στην Ευρώπη, ο δε ελληνόκτητος στόλος εκπροσωπεί το 42,72 % της Ένωσης.

- Η Ελλάδα θα γίνει μεγάλη δύναμη, μόνο αν πάψει να θεωρεί τον εαυτό της ομφαλό της γης. Δηλαδή με εξωστρέφεια. Κι ο κυριότερος τρόπος να επιτύχει τέτοια εξωστρέφεια είναι με τη Ναυτιλία. Η Ναυτιλία μας απέδειξε ότι όχι μόνο μπορούμε να επιβιώνουμε σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά μπορούμε και να κυριαρχούμε.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία της ΕΕ και είπε σχετικά με τη ναυτιλία ότι «θέσαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες και καλέσαμε και τις υπόλοιπες χώρες να συνεργασθούν επάνω σε αυτές. Είπαμε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι περιφερειακές πολιτικές και λογικές υπερφορολόγησης, που πηγάζουν από γραφειοκρατικές αντιλήψεις των Βρυξελλών και ανταγωνιστριών χωρών, βλάπτουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και στρέφουν τα κεφάλαια σε χώρες της Ασίας. Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών το Μάιο έχουμε καλέσει και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για να σηματοδοτήσουμε την ουσιαστική συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Ένωσης και Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε, στο ίδιο πλαίσιο στοχεύουμε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τη συναφή ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και σε μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων, τη διευκόλυνση της ναυτιλιακής κίνησης, στοχεύοντας στην ενίσχυση εν γένει της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

ΝΕΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά τη Λιμενική πολιτική στη χώρα μας, δηλαδή τον τρόπο διαχείρισης των λιμένων, τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των νησιών μας και κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η αξιοποίηση των λιμανιών συμβαδίζει με το νέο μοντέλο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αφού μέσω αυτής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Η απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμανιών και η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτά είναι για εμάς μεγάλη και κύρια προτεραιότητα με κύριο χαρακτηριστικό, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Original article: Θα βγούμε από την κρίση με τη στήριξη της ναυτιλίας – Πωλείται ο ΟΛΠ – Επισημάνσεις Μ.Βαρβιτσιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα