Θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014; Η Pimco, η Κομισιόν και η βοήθεια από τον ESM – To μεγάλο στοίχημα

08:50 4/1/2014 - Πηγή: BankWars

UPD: Σύμφωνα με την «Καθημερινή» παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι στην προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, το ESM θα εγγυηθεί την επιτυχία του εγχειρήματος, παρέχοντας κάποιου είδους πιστωτική γραμμή (credit line).

O Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, δηλώνοντας εξαρχής ότι θα καλύψει κάποιο ποσοστό της ομολογιακής

έκδοσης.

Αν για παράδειγμα η Ελλάδα προχωρήσει στην έκδοση 5ετών ομολόγων για το δανεισμό 2 δισ. Ευρώ ο ESM θα μπορούσε να δηλώσει ότι θα καλύψει το 50% της έκδοσης σε μία προσπάθεια έμμεσης στήριξης που θα δώσει τα εχέγγυα ακόμα και στους πιο δύσπιστους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παράγοντες της τρόικας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης ομολόγων εντός του 2014 καθώς να μηνύματα από την αγορά δείχνουν πως οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικό χρέος, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές αργότερα (το 2015).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014; Ναι, επιμένει η κυβέρνηση, ισχυρές αμφιβολίες εκφράζουν η Κομισιόν, η Pimco και η JP Morgan. Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας ανεπίσημα την τοποθέτυηση της Pimco, την απέδωσαν σε άλλου είδους σκοπιμότητες της εταιρείας, που οφείλονται σε συγκρούσεις συμφερόντων στις διεθνείς αγορές.

Σχολιάζοντας την άποψη της Κομισιόν ότι “η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015″ κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως η έξοδος στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι εφικτός στόχος αρκεί οι πολιτικές συνθήκες να μην μεταβληθούν δραματικά.

Όπως υπογραμμίζουν η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η δρομολόγηση της ελάφρυνσης του χρέους θα διευκολύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος. Ακόμη, σημειώνουν πως η ανάγκη ανασχηματισμού της καμπύλης επιτοκίων του ελληνικού χρέους αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο για να γίνει αυτό.

Όπως αναφέρουν στο πλαίσιο διαχείρισης των υφιστάμενων νέων εκδόσεων, θα επιδιωχθεί, μέσω ανταλλαγών χρέους η διαμόρφωση εκδόσεων αναφοράς (benchmark issues) και η παροχή ρευστότητας σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον κίνδυνο ρευστότητας με πτώση των αποδόσεων, τόσο στο μακρινό, αλλά ιδιαιτέρως στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της.

Με τη διαδικασία αυτή, θα επιτευχθεί η δημιουργία ρευστότητας σε επιλεγμένες διάρκειες, ενώ οι θεσμικοί θα έχουν την ευχέρεια να αντικαταστήσουν τίτλους μακροπρόθεσμους, με νέους μικρότερης διάρκειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει και δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, η κυβέρνηση δεν έχει υποσχεθεί έξοδο στις αγορές, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών, αλλά όταν γίνει, αρχικά θα αφορά δοκιμαστικές εκδόσεις. Η Κομισιόν και οι διεθνείς επενδυτές, ωστόσο, αμφισβητούν και τη δοκιμαστική έξοδο.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί πως βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα στις αγορές είναι το χρέος να είναι βιώσιμο και σήμερα δεν είναι. Απαιτούνται νέες παρεμβάσεις και συμφωνίες με την τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 (ή το 2017), αλλά και μέτρα μείωσης του ύψους του χρέους, που αναμένεται να υλοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Ακόμη αναγκαία συνθήκη είναι η επάνοδος στην ανάπτυξη και οι προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, αστάθμητος παράγοντας είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου και ο κίνδυνος να προκαλέσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Το 2015 βλέπει έξοδο η Κομισιόν

«Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015 για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια» αναφέρεται σε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αμφισβητεί ευθέως το στόχο για δανεισμό από τις αγορές το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η απάντηση της Κομισιόν αφορά το ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο, για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εισήλθαν στα μνημόνια. Στη 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, και ως προς το ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναφέρεται:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».

Ακόμη η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος».

Οχι από την Pimco

Ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως Pimco δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το δανεισμό από το μηχανισμό στήριξης.

Οπως δήλωσε στο χθεσινό φύλο της «Suddeutsche Zeitung» o Mάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco, «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές».

«Τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%» επισημαίνει ο εμπειρογνώμων της Pimco στη γερμανική εφημερίδα. «Εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς τους όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM».

Η εφημερίδα δίνει και ένα παράδειγμα διά του λόγου το αληθές: Τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%. Το 2013 η χώρα πλήρωσε γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε τόκους.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 7 έως 8 δισ. για επιτόκια. Το ποσό αυτό όμως δεν επαρκεί εάν πρέπει να πληρώσει επιτόκια 8% εάν όχι και περισσότερο, δανειζόμενη από ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται πως η Pimco έχει επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου πελατών της, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, σε κρατικά ομόλογα.

Επίσης ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέο μνημόνιο, το οποίο τοποθετεί χρονικά το 2015.

Αμφιβάλλει και η JP Morgan

Τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές την τρέχουσα χρονιά εκφράζει η JP Morgan σε σχόλιό της το οποίο περιέχεται σε έκθεση για την Ευρωζώνη.

Ετσι, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι η χώρα θα μπορέσει να βρει κεφάλαια και πάλι από τις αγορές, ένας ακόμη οίκος προστίθεται σε εκείνους που το αμφισβητούν.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan, προτεραιότητα της χώρας θα πρέπει να είναι το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014 και 2015, που υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης το 2015 και το 2016.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι η χρήση των κεφαλαίων που διαθέτει το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να καλυφθεί κενό περί των 4,4 δισ. ευρώ το 2014.

Η αντιπολίτευση

Την τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί συστηματικά ο κ. Σαμαράς, κόντρα πάντα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας στην εποχή των μνημονίων, έρχεται να καταρρίψει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακυρώνοντας τους γνωστούς πλέον μύθους της κυβέρνησης για αντιστροφή της πορείας το 2014.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προστίθεται πως «την ίδια στιγμή, οι υπόλογοι στον ελληνικό λαό μνημονιακοί κυβερνώντες, αντί να απολογηθούν για την πολιτική τους που βυθίζει τη χώρα και να δώσουν απαντήσεις στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, “ποιούν την νήσσαν”».

Original article: Θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014; Η Pimco, η Κομισιόν και η βοήθεια από τον ESM – To μεγάλο στοίχημα.

Keywords
ελλαδα, pimco, esm, βοηθεια, αγορες, esm, pimco, jp morgan, χρεος, morgan, τροικα, μαΐου, μνημονιο, αθηνα, diw, τραπεζες, σαμαρας, συριζα, original, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αποτελεσματα, νεο μνημονιο, ημερομήνια, χωρες, δανεια, εξοδος, ιρλανδια, κοντρα, ομολογα, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, jp morgan, αγορα, αισιοδοξια, αμφιβολιες, βιωσιμη αναπτυξη, γινει, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δωσει, ευρω, εκθεση, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ερωτηματολογιο, ετων, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, εκδοσεις, κυβερνηση, κειμενο, λογο, μαΐου, μεσοπροθεσμο, μηνυματα, παντα, οικος, ομιλος, πορτογαλια, προβληματα, ρισκο, σεναριο, συζητηση, τμημα, φαινονται, φυλο, χρονικα, εφαρμογη, ευχερεια, ελληνικα, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, morgan
Τυχαία Θέματα