ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η πορεία της λίρας και το Χρηματιστήριο

00:39 4/1/2014 - Πηγή: BankWars

Το διοικητικό συµβούλιο του Αιγυπτιακού Χρηµατιστηρίου επικύρωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική του για την επόµενη τετραετία.

Οι βασικές κατευθύνσεις περιλαµβάνουν την αντιµετώπιση τρεχουσών προκλήσεων µε σκοπό την αναβάθµισή και την ένταξή του στις ανεπτυγµένες αγορές.

Ο Πρόεδρος του Χρηµατιστηρίου επιβεβαίωσε την εφικτότητα του σχεδίου δράσης, χωρίς να παραβλέπει τα νοµοθετικά, ρυθµιστικά και πολιτικά εµπόδια που δυσχεραίνουν την εφαρµογή του.

Συνοπτικά, οι άξονες της εν λόγω

στρατηγικής επικεντρώνονται:

- Στη δηµιουργία νοµοθετικών δοµών, οι οποίες θα παράσχουν µεγαλύτερη ευελιξία στους διαχειριστές της κεφαλαιαγοράς χωρίς να επηρεάζουν τις λειτουργίες των εµπλεκόµενων µερών

- Στην ανάπτυξη νέων µηχανισµών όπως αγοράς ιδιωτικών οµολόγων και χρηµατιστηριακών συµβολαίων

- Στη βελτίωση των πληροφοριακών και τεχνολογικών υποδοµών

- Στις δράσεις δηµοσιότητας

- Στην προώθηση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς στην οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη

- Στην ισχυροποίηση της θέσης του Αιγυπτιακού Χρηµατιστηρίου σε διεθνές επίπεδο.

Το 9% της αξίας της, έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, έχασε μέσα στο 2013, η αιγυπτιακή λίρα

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ» φιλοξενεί στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα οποία, το εθνικό νόμισμα της Αιγύπτου έφτασε στην ισοτιμία 7,0408 λίρες / δολλάριο ΗΠΑ, στις 3 και 4 Ιουλίου, κατά την διάρκεια της Επανάστασης εναντίον του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Αλ Αχράμ τόνιζει ότι μέσα στο 2013, η αιγυπτιακή λίρα έχασε το 9% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολλαρίου.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι στην «μαύρη αγορά», η λίρα έφτανε μέχρι και λίγο κάτω από 8 λίρες / δολλάριο ΗΠΑ.

Οι αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης έκαναν αμέσως μετά τεράστιες προσπάθειες για να ενισχύσουν την αιγυπτιακή λίρα, γεγονός που σε κάποιο βαθμό πέτυχαν και ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν κατάφεραν όμως να αποφύγουν την άνοδο του πληθωρισμού, που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απολύτως αναμενόμενη.

Βεβαίως, σημαντικό ρόλο έπαιξε για την ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας και η σημαντική στήριξη των χωρών του αραβικού κόλπου με την βοήθεια 12 δις δολλαρίων.

Ήδη, η αιγυπτιακή λίρα έχει αυξήσει την αξία της σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, του οποίου η ισοτιμία είναι πλέον κάτω από 7 λίρες.

http://pyramisnews.gr

Original article: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η πορεία της λίρας και το Χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα