EUROGROUP: Συμφωνία για την Ελλάδα – Παράταση 4 μηνών – Η λίστα με τα πρώτα μέτρα μέχρι τη Δευτέρα

«Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Φθάσαμε σε συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά 4 μήνες, αντί 6 μηνών που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειας.

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ, ύψους 11 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για τους τέσσερις μήνες της παράτασης.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα

ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες. Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα επιτραπεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Για επωφελή συμφωνία και για τις δύο πλευρές έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιό , Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει πως η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ακλόνητη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τον πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.»

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup κάνουν λόγο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως οι τετράωρες διμερείς επαφές Σόιμπλε – Βαρουφάκη, με τη διαμεσολάβηση Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, απέδωσαν καρπούς.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 και οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν την έγκρισή τους στο κείμενο που ετοίμασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μικρής έκτασης, το οποίο προβλέπει τετράμηνη παράταση και δεσμεύει την Ελλάδα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα ευελιξία εντός του τρέχοντος προγράμματος.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την τελική συμφωνία, καθώς η Γερμανία ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί θεωρούν ως μονομερείς ενέργειες τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των χρεών, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, ζητήματα για τα οποία η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει τη Δευτέρα υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύεται να υλοποιήσει και όχι με μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Οι δεσμεύσεις θα αφορούν μεταρρυθμίσεις σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη ς διαφθοράς , την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την ανθρωπιστική κρίση.

17:30

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Η συνεδρίαση του Eurogroup επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, αναβλήθηκε για τις 17:30, ωστόσο ακόμη οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν εισέλθει στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ωστόσο οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας σήμερα να είναι περιορισμένες. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός του Σαββατοκύριακου.

Αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βγει “λευκός καπνός” και θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

“Περιμένουμε από τους εταίρους μας να διανύσουν το 1/5 της διαδρομής”, τόνισε, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη απόσταση που έχει διανύσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ξεκαθάρισε ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή για την ευρωζώνη.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενης συμφωνίες και ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο.

O Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει και οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί.

Τόνισε επίσης ότι όλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα πραγματικό διαπραγματευτικό θρίλερ στο τρίγωνο Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, κατά έξι μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε χθες το πρωί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για περίοδο 6 μηνών.Η επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup καθιστά σαφή τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνιών, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αποφυγή μονομερών ενεργειών.Άμεση και θετική ήταν η αντίδραση της Κομισιόν, με τον Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπο του προέδρου Γιούνκερ να δηλώνει ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε έναν λογικό συμβιβασμό.Το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις τορπίλισε το Βερολίνο, καθώς ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, Μ. Γιέγκερ, έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα, διαμηνύοντας ότι δεν αποτελεί λύση και δεν είναι σύμφωνο με τα κριτήρια του Eurogroup.To Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαμηνύσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα στο Eurogroup – και όχι στη Γερμανία – και κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα φανεί ποιος θέλει τη λύση και ποιος όχι…Ακολούθησε η σκληρή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Γερμανίας στο Euro Working Group, ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «Δούρειο Ίππο» για την Ευρώπη, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση.Το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία διήρκησε 50 λεπτά, με το Μαξίμου να χαρακτηρίζει την επικοινωνία «εποικοδομητική».Να σημειωθεί ότι η «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε προκάλεσε την αντίδραση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτη Σ. Γκάμπριελ, ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο της Ελλάδας και τόνισε ότι είναι νωρίς για να απορριφθεί το ελληνικό αίτημα.Επίσης το Bloomberg μετέδωσε ότι Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση στο αυριανό EurogroupΑλέξης Τσίπρας επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.Εκτός από την Κομισιόν, τη στήριξή της στην ελληνική πρόταση εξέφρασε η Γαλλία δια στόματος του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γαλλίας θα κάνει τα πάνα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.Υπέρ του ελληνικού αιτήματος τάσσεται και η Ιταλία. O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν θα παραστεί τελικά στο Eurogroup, καθώς ανακάλεσε την αρχική του απόφαση μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Ρέντσι, κρίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συνεδρίαση.Αντίθετα, με τη γραμμή του Βερολίνου συντάσσονται το Βέλγιο και η Φινλανδία.Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών υποστήριξαν ότι το ελληνικό αίτημα δεν πληροί τα κριτήρια του Eurogroup

Keywords
ελλαδα, δευτερα, αλέξης τσίπρας, ΕΚΤ, τραπεζες, ΔΝΤ, master, efsf, βρυξέλλες, σόιμπλε, υπουργοι, μνημονιο, νέα, γαλλια, αθηνα, λύση, euro, working, group, τσιπρας, μερκελ, bloomberg, γερμανος, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αυριανη, βελγιο, βερολινο, βημα, γερμανια, δουλεια, θριλερ, ιταλια, πλαισιο, ωρα, bloomberg, αγορα, αισιοδοξια, ακλονητη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, εγγυηση, εδαφος, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εξελιξη, εξι, εξοδα, επικοινωνια, ευρωπη, ζητα, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λεπτομερειες, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, πρισμα, πρωι, ρυθμιση, ρολο, σεναριο, συνεχεια, σειρα, σόιμπλε, φινλανδια, ωρα ελλαδας, group, εφαρμογη, efsf, εμφαση, ενωση, euro, χωρα, ιδιαιτερα, master, πηγες, πληροφοριες, working
Τυχαία Θέματα