ΤΧΣ: Πολωνοί, Ούγγροι και Σλοβένοι υποψήφιοι για τη διοίκηση – Οποία κατάντια

00:30 5/7/2016 - Πηγή: BankWars

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Δ.Παπακωνσταντίνου στο Capital, φυσικά, προσυπογράφοντας:

Το ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν έναν… φτωχό περιθωριακό και περιφερειακό “συγγενή”, έχει φανεί και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά. Φαίνεται όμως ότι και στον τραπεζικό τομέα. Οι “θεσμοί” εξετάζουν για την Ελλάδα επιλογές όχι από τη δυτική Ευρώπη, όπως συνέβη

με την Κύπρο, αλλά από το πρώην Ανατολικό μπλοκ.

Οι χώρες του οποίου βέβαια έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα ή και άλματα προόδου, έχουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που η Ελλάδα υποχωρεί και υποστρέφεται με συρρίκνωση της ισχύος και της επιρροής της. Φαίνεται πώς το σλόγκαν “γίναμε Βουλγαρία”, πλέον τείνει να γίνει πράξη σε όλα τα επίπεδα. Μην κοιτάτε που “μεταναστεύουν” εκεί χιλιάδες συμπατριώτες μας και χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό να με συμπαθάτε αλλά είναι κατάντια. Δεν είναι μόνο το μισθολογικό που τείνει να συναντήσει το μέσο όρο των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών και των βαλκανικών χωρών από τις οποίες κάποτε απείχε… έτη φωτός. Η κατάσταση γενικεύεται. Στον τραπεζικό χώρο για παράδειγμα, στον SSM, τον ESM και την ΕΚΤ εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στελεχώσουν το ΤΧΣ, από όπου ζήτησαν να παραιτηθεί η σημερινή διοίκηση, με Ανατολικοευρωπαίους…

Πολωνοί, Ούγγροι, αλλά και Σλοβένοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των σοβαρών υποψηφίων για τη διοίκηση του ΤΧΣ. Μεταξύ μάλιστα των ονομάτων που “παίζουν” για επικεφαλής αναφέρεται ο Πολωνός Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός και Υπ. Οικ. της Πολωνίας και πρώην διευθυντής του ΔΝΤ. Βεβαίως, ενώ για την Ελλάδα συζητούνται “Ανατολικοί”, στην Κύπρο είχαν επιλεγεί “Δυτικοί”.

Οι αλλαγές στο ΤΧΣ (άμεσα, ενδεχομένως και αύριο να υπάρξει η υποβολή των παραιτήσεων του μέχρι σήμερα διευθύνοντα συμβούλου Άρη Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Κουτσού και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστασίου Γάγαλη) έγιναν υποτίθεται με το σκεπτικό να κοπεί κάθε ελληνικός σύνδεσμος με τις τράπεζες ώστε να μην διακυβεύονται ρυθμίσεις ειδικά σε θέματα δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις. Επί της ουσίας, απομακρύνονται από τη διοίκηση του ΤΧΣ, επειδή οι ξένοι φαίνεται να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη για τις σχέσεις και τη λειτουργία κράτους – τραπεζών – επιχειρηματιών.

Ωστόσο, ποιος διασφαλίζει την επάρκεια και την ικανότητα ξένων επικεφαλής στο ΤΧΣ και κατ΄ επέκταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Γιατί είναι βέβαιο ότι γίνονται μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο για ευρύτερες αλλαγές. Μήπως οι Ανατολικοευρωπαίοι υποψήφιοι ξέρουν καλύτερα το banking; Μάλλον όχι, αφού η Ελλάδα είχε προηγμένο banking πολύ νωρίτερα και αποτελούσε “σχολείο” για τις χώρες αυτές εδώ και δύο δεκαετίες. Δεν είναι άλλωστε μακρινή η εποχή της κυριαρχίας των ελληνικών ομίλων στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αλλά δυστυχώς αυτή η εποχή αν και απέχει λιγότερο από μία δεκαετία, δείχνει τόσο πολύ μακρινή…

Όμως εκεί έχουν φτάσει τα πράγματα. Η χώρα ζει στο 2016 συνθήκες επιστροφής σε καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο που βίωναν στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα οι σοβιετικού τύπου δημοκρατίες. Και αυτή την κατάσταση την αποδέχονται πλέον δυστυχώς και οι εταίροι και οι “θεσμοί”. Και ανάλογα συμπεριφέρονται στη χώρα.

ΥΓ: Το ωραίο είναι ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη διοίκηση του ΤΧΣ και στο παρασκήνιο τους καλεί να μην παραιτηθούν. Μάλλον ξεχνούν ποιος πραγματικά ελέγχει πλέον το Ταμείο. Για να δούμε. Θα αποδώσει η στρατηγική της χρονοκαθυστέρησης;

Keywords
Τυχαία Θέματα