«Τα σίγουρα χέρια της Μέρκελ είναι… μαχαίρια»

Σε άρθρο με τίτλο «Τα σίγουρα χέρια της Μέρκελ είναι… μαχαίρια» οι Financial Times κατηγορούν την καγκελάριο και την πολιτική της για την αυστηρή λιτότητα που επιβάλλει στην φτωχή Ελλάδα αντί να προσπαθεί να βρει καλύτερη λύση.

Γράφουν οι FT:

«Η Αγκελα Μέρκελ

οφείλει την εκλογική της επιτυχία στην δυνατότητά της να πείθει τους ψηφοφόρους ότι έχει «σίγουρα χέρια» στην οικονομική πολιτική. Με αυτό το σκεπτικό, αρκετοί Γερμανοί σχολιαστές παραλληλίζουν το σήμερα με την εκστρατεία το 1957 του προκατόχου της κυρίας Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Konrad Adenauer, που εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία με το σύνθημα ”όχι πειράματα”».

Ενθυμούμενοι την πρόσφατη ιστορία, συμπεραίνουμε χωρίς αμφιβολία πως υπερβολική λιτότητα προκαλεί και την περαιτέρω ύφεση, ενώ η ανεργία μαστίζει και ταλανίζει όλο και περισσότερα άτομα. Σίγουρα τα «σίγουρα χέρια» δεν τα κάνουν αυτά. Αντιθέτως, μιλάμε για μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, χρησιμοποιώντας τον Adenauer, ως οικονομικό «πείραμα». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να διαδώσουν αυτή την αλήθεια και η ανικανότητά τους αυτή σημαίνει ότι δεν τους άξιζε να κερδίσουν τις εκλογές.

Η προσέγγιση για τη λύση της κρίσης θα παραμείνει η ίδια. Υπάρχουν επενδυτές που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την ελπίδα πως θα αποδεχτεί την αποκαλούμενη «συμμετοχή του δημοσίου τομέα» που δίνει την δυνατότητα παραγραφής κάποιων χρεών. Αυτό δεν θα γίνει.

Άλλοι θέλουν η ΕΚΤ να προχωρήσει στη διαγραφή ενός μέρους από τα χρεόγραφα που έχει στην κατοχή της στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης. Ούτε αυτό είναι πιθανό ωστόσο λαμβάνοντας υπ΄όψη την εχθρότητα που νοιώθει ο γερμανικός λαός, η Bundesbank και πιθανόν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, σε οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης κρατικών χρεών. Η επίλυση της κρίσης μέσω κάποιας μορφής απαλοιφής χρεών, δεν έχει νομική βάση στην ΕΕ και αποτελεί πολιτικό ναρκοπέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα