Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα οι τρεις επιλογές Τσίπρα λέει το bloomberg

Τρία σενάρια για την αντίδραση του Α.Τσίπρα στις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών προβάλλει το Bloomberg: Σενάριο πρώτο, η συνθηκολόγηση. Σενάριο δεύτερο, οι εκλογές. Σενάριο τρίτο, το δημοψήφισμα…Όπως επισημαίνει, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να λάβουν μέτρα που να ικανοποιούν τους δανειστές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των μόλις 3 εδρών.

Σενάριο 1: Το πικρό χάπι

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας συνθηκολογεί. Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και τη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, εγκατέλειψε τις υποσχέσεις του για διακοπή της λιτότητας, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των δανειστών με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία και με τα αποθέματα ρευστότητας να εξαντλούνται, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο.

Ο 41χρονος ηγέτης θα μπορούσε να προσπαθήσει να πουλήσει την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας ότι αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για το reprofiling του χρέους, κάτι που οι πιστωτές έχουν αφήσει να υπάρχει ως πιθανότητα από το 2012.

Ο Τσίπρας μπορεί επίσης να υποστηρίξει ότι, εξαιτίας του ότι τα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ελλάδα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτό το μέρος του πακέτου είναι ακίνδυνο.

Και οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές, θα είναι από τον Τσακαλώτο, τον “φημισμένο ηγέτη της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Τσίπρα, περιορίζοντας το πεδίο για αντιδράσεις”. Όσο λιγότερο λεπτομερή είναι αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο χώρο θα έχουν οι Τσίπρας και Τσακαλώτος για να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι είναι απλώς κάτι σαν “ασφάλεια”, χωρίς ουσιαστική επίδραση.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιμέτωποι με την προοπτική εκλογών από τις οποίες μπορεί να χάσουν τη θέση τους, ίσως δελεαστούν να δαγκώσουν για άλλη μία φορά την σφαίρα της λιτότητας, ελπίζοντας σε μια τόνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης από μια συμφωνία, προτού χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους ξανά. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2019.

Η αντίδραση της αγοράς στο περίγραμμα της συμφωνίας η οποία έχει προσφερθεί στον Τσίπρα από τους πιστωτές, είναι μέχρι στιγμής ήρεμη, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές το θεωρούν αυτό ως το πιθανότερο σενάριο.

Σενάριο 2: Πρόωρες εκλογές

Μια αποτυχία να έλθουν σε συμφωνία ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της, μπορεί να οδηγήσει τον Τσίπρα να διαλύσει την βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα χαρτί που έπαιξε πέρυσι όταν ορισμένοι βουλευτές του αντέδρασαν στην απόφαση να αποδεχθεί τα αιτήματα των πιστωτών.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ενισχυμένος από αυτή την πάλι ενώ η σκληροπυρηνική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψε, δεν κατόρθωσε να κερδίσει καμία έδρα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μπορεί να δυσκολευτεί να επαναλάβει αυτό το τρικ.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Τσίπρας βρήκε στήριξη στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσουν τα σκληρά μέτρα που συνδέονται με το πρόγραμμα. Αλλά αυτή την φορά έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα.

Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, εμφανίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια.

Μια νίκη της ΝΔ πιθανότατα θα οδηγούσε σε έναν συνασπισμό με μετριοπαθή κόμματα που δεσμεύονται να τηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ή να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το ερώτημα σε αυτό το σενάριο, όπως και το 2012, είναι εάν θα ήταν αργά να μπει ξανά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σε τροχιά, ύστερα από τις πολιτικές συγκρούσεις της προεκλογικής εκστρατείας και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μια βουλή που δεν βγάζει κυβέρνηση και οδηγεί σε παρατεταμένη αστάθεια ή μια νίκη του Τσίπρα με ένα εισιτήριο κατά της λιτότητας, είναι επίσης κάποιες πιθανότητες. Οποιοδήποτε από τα δύο αυτά ενδεχόμενα θα μπορούσαν να θέσουν την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι προς την χρεοκοπία τον Ιούλιο και την αποβολή από το ευρώ κάποια στιγμή αργότερα.

Σενάριο 3: Δημοψήφισμα

Ένα βήμα πριν από την πυρηνική τακτική των πρόωρων εκλογών, θα ήταν ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από ό,τι συμφωνήθηκε με το πρόγραμμα διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, περίπου όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο.

Δημοσκόπηση της Kapa Research στις αρχές του μήνα, εμφάνισε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν εναντίον περισσότερης λιτότητας, όπως έκαναν και το περασμένο έτος, θέτοντας για άλλη μια φορά την θέση της χώρας στο ευρώ, υπό αμφισβήτηση.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους Έλληνες ψηφοφόρους να απέχουν σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν κύρος από το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα να μειωθεί το ρίσκο μιας αρνητικής ψήφου.

Εάν η προσέλευση ήταν χαμηλή, η θέση του Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει αφόρητη. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα θα του έδινε περισσότερο χώρο να “γυρίσει” το αποτέλεσμα παρά μια εκλογική διαδικασία.

ΤΟ FOCUS

Η Ελλάδα ψάχνει για χρήματα, γράφει το γερμανικό περιοδικό “Focus” επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση , υπό την πίεση των πιστωτών, προσπαθεί να συμμαζέψει και τα τελευταία της αποθεματικά. «Στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος».
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό πίεση και συνοδεύονται από φήμες: ότι η Αθήνα ψάχνει παντού για χρήματα Αθήνα κι ότι προσπάθησε και πάλι να συγκεντρώσει τα τελευταία της αποθεματικά» αναφέρεται στο δημοσίευμα

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι απεργούν από την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχει καμία είδηση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εφημερίδες δεν εμφανίζονται. Οι δημοσιογράφοι απεργούν γιατί το σχετικά υγιές συνταξιοδοτικό τους ταμείο αναμένεται να συγχωνευτεί με άλλο ελλειμματικό.
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι, η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Ένας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί. Ο ίδιος έχει στην πραγματικότητα την πεποίθηση ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να πέσει μαχόμενη παρά να υποκύψει στις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό ως απειλή για παραίτηση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε χτες να ξεκαθαρίσει πως οι φήμες αυτές είναι απολύτως αβάσιμες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «μια πολιτική συνθηκολόγησης της Αριστεράς θα άνοιγε τώρα την πόρτα για την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία σήμερα».

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:

Ελάφρυνση χρέους ή εκλογές στην Ελλάδα; Ο Α. Τσίπρας ζει ένα déjà-vu…«Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει. Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα», λέει η Handelsblatt.Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα σήμερα στον γερμανικό Τύπο για τη συζήτηση σχετικά με το κούρεμα ή όχι του ελληνικού χρέους και τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ τίθενται ερωτήματα για πιθανές εκλογές.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Tagesspiegel του Βερολίνου, σε σχόλιό της, αναφέρει ότι είναι σωστή η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία αρνείται κατηγορηματικά ένα κούρεμα του χρέους», ότι «οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν είναι τόσο μεγάλες» και ότι ακόμα «και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Έλληνες θα βοηθηθούν εάν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας.Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα».

«Ο Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση» είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει. Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως αυτή τη φορά δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε με τα πολλά σχέδια. Και οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις ημερομηνίες της αξιολόγησης και το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν».

Δημοψήφισμα ή νέες εκλογές;

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην επιμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση, «conditio sine qua non». Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί: «Το ΔΝΤ θέτει όμως μια προϋπόθεση, ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Δεν είναι όμως. Η Αθήνα για το λόγο αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων να προχωρήσει και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν μια ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους και να θέσουν ανώτατο όριο στα επιτόκια. Ο κίνδυνος η Αθήνα να μην επιστρέψει τη βοήθεια μετατίθεται για το μέλλον. Ένα πραγματικό κούρεμα – και παράλληλα τεράστιο κόστος για τους Ευρωπαίους – δεν είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση. Έτσι το βλέπει ακόμα και το ΔΝΤ».

Τέλος, η Kölner Stadt-Anzeiger αναφέρεται στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων και σημειώνει: «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εάν η πλειοψηφία βρίσκεται σε κίνδυνο; Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την τάση να ‘βραχυκυκλώνει’ όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα. Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ή να καταφύγει σε νέες εκλογές»

Keywords
εκλογες, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, bloomberg, δημοψηφισμα, εκλογες 2012, bloomberg, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, deutsche welle, süddeutsche zeitung, προβάλλει, ελλαδα, δημοσκοπηση, νέα, βουλη, συριζα, καλοκαιρι, χρεοκοπια, αθηνα, υγιές, κουρεμα, τίθενται, σόιμπλε, οφείλεται, συμμετοχή, ΔΝΤ, χρεος, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, βημα, δημοκρατια, εδρα, ηγετης, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ραδιοφωνο, σφαιρα, τα νεα, τηλεοραση, φημες, βοηθεια, βρισκεται, γινει, δευτερο, διαστημα, ευρω, υπαρχει, εποχη, επρεπε, ετος, ευθυνη, ευκλειδης, εφημεριδα, ιδιο, θυσια, κυβερνηση, λογο, νικη, ντισελντορφ, προβάλλει, οφείλεται, πεδιο, πεμπτη, πιθανοτητες, πορτα, ρισκο, σεναριο, συζητηση, συμμετοχή, σόιμπλε, σωμα, σχεδια, ταση, τίθενται, τιτλος, φορα, χαος, deutsche welle, χωρα, η εφημεριδα, μια φορα, πακετο, süddeutsche zeitung, υγιές
Τυχαία Θέματα