Σύννεφα στη σχέση Ελλάδας – δανειστών εν όψει Eutogroup – ‘Καήκαμε αν πάμε Μάιο” λέει ο Ευ.Τσακαλώτος

22:24 8/2/2016 - Πηγή: BankWars

Στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, η Ελλάδα θα είναι και πάλι πρώτη στη λίστα των θεμάτων. Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και τα επιπλέον δημοσιονονικά μέτρα που θα ληφθούν, θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών, αν και απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί. Θα δοθεί όμως ένα “σήμα” για το πότε θα έλθει ξανά το κουαρτέτο στην Ελλάδα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση που “πελαγοδρομεί” από τον περασμένο Νοέμβριο και που εξ αιτίας της μη ύπαρξής

της, μας “παρακρατούνται” 5,7 δισ από δόσεις δανείων.

Το “σήμα” για την έλευση του κουαρτέτου, αποκτά βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επείγεται στο θέμα της αξιολόγησης.

Είπε σήμερα ο Ευ.Τσακαλώτος στη Βουλή:

“Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση”.

Απέναντι στο “επείγον” για την ελληνική πλευρά θέμα, η πλευρά των δανειστών, καθόλου δεν δείχνει να βιάζεται.

“Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις” διαμηνύουν κοινοτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμαναν “οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως.”

“Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις αναφέροντας εμμέσως ότι στο ασφαλιστικό, η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα